ГоловнаСвіт

Amnesty International звинуватила Саудівську Аравію у військових злочинах у Ємені

Правозахисники закликали ООН створити міжнародну комісію для розслідування обставин загибелі мирних єменців.

Amnesty International звинуватила Саудівську Аравію у військових злочинах у Ємені
Архив
Фото: EPA/UPG

Правозахисники з міжнародної організації Amnesty International звинуватили у скоєнні військових злочинів Саудівську Аравію, яка завдає ударів по єменських містах Сані, Адену і Таїзу.

Про це повідомляє BBC.

За словами представників організації, у конфлікті вже загинули понад чотири тисячі осіб, половина з них - мирні жителі.

Amnesty International розглядає в доповіді вісім випадків, що сталися з червня по липень цього року, коли країни-коаліціанти завдавали ударів по Ємену. Тоді загинула 141 особа, більшість із них - жінки і діти, під удари потрапили мечеть, школа і ринок.

У документі також уточнено, що, "крім Саудівської Аравії, інші сторони, які беруть участь у конфлікті, могли здійснювати військові злочини". Мова йде про зіткнення між хуситами і лояльними до колишнього президента Ємену військами. За словами представника Amnesty International Донателли Ровера (Donatella Rovera), "бої проходили в густо населених районах, оскільки сторони не дбали про цивільних".

Правозахисники закликали ООН створити міжнародну комісію для розслідування обставин загибелі мирних жителів. Раніше в ООН назвали події в Ємені гуманітарною катастрофою. Представники організації зазначили, що допомоги потребують 20 млн єменців (80% від усього населення країни).

У вересні 2014 року столицю Ємену Сану захопили шиїтські повстанці-хусити, не задоволені владою країни. Вони розгорнули наступ на південь. Після того як повстанці взяли Аден - останній великий оплот президента Абда Раббу Мансура Хаді, голова держави в березні 2015 року втік до Саудівської Аравії. Наприкінці місяця коаліція, очолювана саудівцями, почала військову кампанію проти хуситів, аби повернути Хаді до влади. У результаті повітряних атак загинули сотні єменців. Іран назвав військову операцію коаліції геноцидом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram