ГоловнаСвіт

Американський прапор піднято над посольством США на Кубі

Керрі став найбільш високопоставленим американським чиновником, який відвідав Кубу протягом останніх 70 років.

Офіційна церемонія відкриття посольства США на Кубі відбулася в Гавані.

Її трансляцію ведуть основні американські телеканали, а також сайт Держдепартаменту США.

В урочистостях, за якими, судячи з телекартинки, спостерігають сотні людей, взяв участь держсекретар США Джон Керрі, який став найбільш високопоставленим американським чиновником, що відвідав Кубу протягом останніх 70 років.

Основним пунктом програми стало підняття американського прапора.

Флаг США поднят в Гаване
Фото: EPA/UPG
Флаг США поднят в Гаване

Держсекретар Джон Керрі заявив у п'ятницю на церемонії в Гавані, що відкриття посольства США на Кубі є "історичним моментом". "Це день, коли ми забираємо в бік усі бар'єри", - сказав Керрі.

До початку церемонії Керрі коротко поспілкувався з трьома колишніми морськими піхотинцями США, які в 1961 році спускали американський прапор, що розвівається над дипмісією.

Згідно з програмою, прозвучали гімни Куби і США. Їх виконав духовий квінтет сухопутних військ ЗС США.

Після церемонії Керрі проведе переговори з главою МЗС Куби Бруно Родрігесом. Потім вони виступлять на спільній прес-конференції.

Офіційно Секція інтересів США в Гавані отримала статус посольства 20 липня. Однак США вирішили трохи відкласти офіційну церемонію підняття прапора. Наразі Вашингтон також не визначився з тим, хто займе посаду посла. Зараз місію очолює тимчасовий повірений Джеффрі ДіЛорентіс.

Президент США Барак Обама досі не оголошував ім'я людини, яку він хотів би бачити послом на Кубі. Згідно з американськими законами, кандидатуру має затвердити сенат конгресу США. Як показує практика, такі питання можуть вирішуватися протягом багатьох місяців.

Кубинці офіційно відкрили своє посольство у Вашингтоні 20 липня. Для цього в США приїхав глава МЗС Бруно Родрігес. Церемонія у Вашингтоні пройшла при скупченні великої кількості людей.

США і Куба оголосили про початок курсу на нормалізацію відносин в грудні 2014 року. Однак, незважаючи на відновлення дипломатичних зв'язків, обом країнам ще належить вирішити багато складних питань. Так, Вашингтон наполягає на поліпшенні ситуації з правами людини на Кубі. Гавана, в свою чергу, вимагає відшкодування збитків, яких, на її думку, зазнав кубинський народ за час економічного ембарго, а також вважає за необхідне повернення американцями території військової бази в Гуантанамо. Відносини між США і Кубою було перервано в 1961 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram