ГоловнаСвіт

США попросили європейські країни арештувати активи VimpelCom і МТС

Американські слідчі розслідують справу про корупцію в Узбекистані, пов'язану з донькою президента Іслама Карімова.

США попросили європейські країни арештувати активи VimpelCom і МТС

США звернулися до влади європейських держав із запитами про арешт $1 млрд на рахунках телекомунікаційних компаній "Вимпелком" (VimpelCom Ltd.), МТС і шведської TeliaSonera у справі про корупцію в Узбекистані.

Про це пише The Wall Street Journal.

Американські слідчі розслідують справу про корупцію в Узбекистані, пов'язану з іменем доньки президента Іслама Карімова Гульнарою. За версією слідства, згадані телекомунікаційні компанії переказали сотні мільйонів доларів на рахунки підконтрольних Карімовій компаній як хабарі за отримання частот і в рамках інших угод.

За даними WSJ, США попросили заморозити рахунки телекомунікаційних компаній такі європейські країни, як Ірландія, Бельгія, Люксембург ($300 млн у цих країнах), а також Швеція ($30 млн) і Швейцарія ($640 млн, у тому числі якусь віллу на березі озера). Слідчі простежують зв'язок між цими грошима і Карімовою.

При цьому газета зазначає, що поки що нікому в цій справі не висунуто звинувачення. Розслідування також триває в Євросоюзі.

Слідчі вважають, що TeliaSonera, МТС і "Вимпелком" платили хабарі, щоб отримати частоти і блоки телефонних номерів. Кошти переказували на рахунки численних підконтрольних Карімовій компаній. Серед них називають зареєстровану в Гібралтарі Takilant, якій "Вимпелком" 2004 року продав 7% у стільниковій компанії Unitel за $20 млн, а у 2009-му викупив назад уже за $57,5 млн.

У 2013 році голова TeliaSonera Ларс Ніберг звільнився після критики інвестицій компанії в купівлю ліцензій в Узбекистані. Тоді Ніберг наголошував, що під час стороннього аудиту жодних свідчень корупції не виявили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram