ГоловнаСвіт

Лідер "Аль-Каїди" поклявся у вірності новому главі "Талібану"

За деякими даними, глава "Ісламської держави" хоче бути визнаний єдиним халіфом і повелителем всіх мусульман.

Лідер "Аль-Каїди" поклявся у вірності новому главі "Талібану"
Айман аз-Завахири
Фото: EPA/UPG

Лідер терористичного угруповання "Аль-Каїда" Айман аз-Завахірі присягнув на вірність новому главі афганського ісламістського руху "Талібан" Акхтару Мохаммаду Мансуру.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми даємо клятву вірності нашому панові і лідеру правовірних муллі Акхтару Мохаммаду Мансуру, хай береже його Аллах", - йдеться в аудіозверненні аз-Завахірі.

Акхтар Мохаммад Мансур, який очолював міністерство авіації Афганістану в період правління талібів, був обраний лідером руху наприкінці липня, після смерті засновника "Талібану" мулли Омара. Як повідомляло видання The Long War Journal, мулла Мансурзавжди симпатизував "Аль-Каїді", називаючи її лідерів "героями нинішньої епохи джихаду".

Приблизно в той самий час, у кінці липня, британське видання The Daily Star поширило інформацію про те, що лідер терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) Абу Бакр аль-Багдаді збирається об'єднати під своїми прапорами і "Аль-Каїду", і "Талібан" для ведення великої війни. При цьому, за задумом аль-Багдаді, він повинен бути визнаний єдиним халіфом і повелителем всіх мусульман.

Крім того, відомо, що відносини між "Ісламською державою" і "Талібаном" мають досить напружений характер, а в квітні угруповання оголосили одне одному джихад. Раніше мулла Омар заявив, що жоден з членів руху не встане під прапори "Ісламської держави", а прапори угруповання не з'являться на афганській землі.

"Аль-Каїда" і "Талібан" ніколи не вступали у відкритий конфлікт між собою, хоча в минулому мали низку розбіжностей. Зокрема, на початку 2000-х років мулла Омар застерігав тодішнього лідера "Аль-Каїди" Усаму бін Ладена від прямої конфронтації з США і виступав проти того, щоб Афганістан був втягнутий в цю боротьбу.

Відносини між "Аль-Каїдою" і "Ісламською державою" завжди будувалися непросто. "Ісламська держава Іраку і Леванту" (пізніше стала просто "Ісламською державою") була утворена в 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди", проте в 2013-му відносини між угрупованнями було розірвано. За деякими даними, восени 2014 року ІД знову уклала союз з "Аль-Каїдою". Водночас в останній визнавали зайву жорсткість ісламістів і стверджували, що за злодіяння стосовно мусульман членів ІД чекає розплата в потойбічному світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram