ГоловнаСвіт

Конгрес США розгляне скасування заборони на експорт нафти

Перше голосування може пройти у вересні.

Конгрес США розгляне скасування заборони на експорт нафти
Фото: transnefteproduct.transneft.ru

Багато членів Конгресу США підтримують відкриття нафтовидобувної галузі США для експорту.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, пише видання "Ведомости".

Заборона на постачання за кордон сирої нафти, запроваджена після оголошення арабськими країнами нафтового ембарго 1973 р., залишається найбільшим атавізмом традиційно спрямованої на лібералізацію зовнішньоторговельної політики США.

Палата представників американського Конгресу вже у вересні може проголосувати за скасування заборони, аналогічного кроку Сенату очікують на початку наступного року.

Падіння цін на нафту завдає неприємностей розробникам сланцевих родовищ у США, але видобувальникам в інших країнах ще гірше.

Обвал цін на нафту змусив багатьох учасників ринку гарячково шукати відповіді на питання: у чому причина падіння цін, як низько вони можуть опуститися і коли відновитися. Відповідь, якщо коротко, така: про ціну поза $100 варто забути надовго, пише видання.

Завдяки сланцевій революції США перестали залежати від експорту енергоресурсів, як це було протягом останніх 50 років.

США вже експортують до Канади понад 0,5 млн барелів на день (ці постачання - виняток із заборони). Це в 14 разів більше, ніж у 2007 р., але лише 5,2% від денного нафтовидобутку в США.

Понад десяток компаній, включно з Continental Resources, ConocoPhillips і Marathon Oil, а також кілька можновладних законодавців стверджують, що експорт нафти дозволить усунути спотворення на ринку і спростити роботу нафтовидобувальників. Адміністрація президента Барака Обами публічно не оголошувала своєї позиції з цього питання.

Багато американських нафтопереробних заводів, значна кількість яких розташована вздовж узбережжя Мексиканської затоки, обладнані насамперед для переробки важких і середніх сортів нафти, які імпортують з Близького Сходу та інших країн. Для переробки легкої нафти, яку видобувають на території США, потрібне інше обладнання. Багато НПЗ можуть робити продукти і з легкої нафти, але з додатковими витратами.

Така ситуація укупі із забороною на експорт сирої нафти призводить до того, що НПЗ купують нафту на внутрішньому ринку з дисконтом щодо імпортної, при цьому продаючи продукти нафтопереробки, такі як бензин і дизель, за вищими цінами на світовому ринку. Експорт нафтопродуктів зі США не заборонено, і з 2007 р він виріс більш ніж удвічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram