ГоловнаСвіт

В Інтернеті з'явилося відео побиття сина Каддафі у в'язниці

Прокуратура Лівії розпочала розслідування у зв'язку з побиттям Сааді Каддафі.

Прокуратура Лівії розпочала розслідування у зв'язку з появою в Інтернеті відеозапису, на якому син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі, імовірно, зазнає побиття у в'язниці в Триполі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Сааді Каддафі у в'язниці, скринштот із liveleak.com
Фото: liveleak.com
Сааді Каддафі у в'язниці, скринштот із liveleak.com

На записі видно, як людину, схожу на 42-річного Сааді Каддафі, що кричить від болю, охоронці під час допиту б'ють по обличчю, а потім по стопах, прив'язаних до труби. Справжність відео неможливо підтвердити.

Прокурор Триполі висловив намір знайти охоронців, зображених на записі, щоб притягнути їх до відповідальності.

Правозахисна організація Human Rights Watch висловила стурбованість у зв'язку з появою відео. За словами заступника директора з питань Близького Сходу Джо Сторка (Joe Stork), запис "викликає серйозні побоювання з приводу методів, використовуваних під час допиту Сааді аль-Каддафі й інших затриманих у в'язниці "Аль-Хадба".

Сааді Каддафі вислали до Лівії з Нігеру торік і помістили у в'язницю в Триполі. Йому висунули звинувачення у зв'язку з убивством футбольного гравця, коли він очолював лівійську Федерацію футболу, а також через інші злочини.

Відео було розміщене через тиждень після того, як суд у Триполі засудив до страти іншого сина Каддафі, Сейфа аль-Іслама. Процес проходив дистанційно, оскільки підсудного утримує угруповання колишніх повстанців у місті Зінтан, яке перебуває в опозиції до нинішньої влади Лівії і відмовляються видати бранця.

Одночасно із сином Каддафі до смерті засудили ще вісьмох чиновників колишнього режиму. Серед них - колишнього прем'єр-міністра країни Аль-Багдаді аль-Махмуді та голову розвідки Абдаллу ас-Сенуссі.

Після вбивства Муаммара Каддафі 2011 року Лівія перебуває в стані перманентної громадянської війни. Єдиної системи влади в Лівії досі не сформовано. У країні засідають два парламенти - Палата представників і Загальний національний конгрес. ЗНК, створений 2012 року як перехідний орган, мав передати владу новому парламенту за результатами виборів 2014-го. Але не зробив цього. ЗНК засідає в Триполі, а Палата представників - у Тобруку на сході країни. Окремі райони Лівії перебувають під контролем племінних об'єднань, озброєних угруповань, структур ісламістського спрямування і є фактично самостійними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram