ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

РФ знову подала заявку в ООН на спірну територію Арктики

Аналогічну заявку РФ подавала 2001 року, але ООН відхилила її

РФ знову подала заявку в ООН на спірну територію Арктики
Фото: gazprom.ru

Росія повторно подала в ООН заявку на розширення меж континентального шельфу в Арктиці за рахунок приєднання хребта Ломоносова й інших ділянок дна Північного Льодовитого океану.

Про це повідомляє Русская служба Би-би-си.

У заявці сказано, що ці ділянки дна є природними компонентами материкової окраїни - саме на цій підставі Конвенція з морського права дозволяє розширювати економічну зону держав.

Міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донський восени минулого року заявляв, що в заявці йдеться про збільшення виключної економічної зони на 1,2 млн квадратних кілометрів в Північному Льодовитому океані, що дозволить збільшити доступні Росії запаси вуглеводневих ресурсів більш ніж на 5 млрд тонн умовного палива.

Росія вже подавала аналогічну заявку 2001 року, проте комісія ООН відхилила її, заявивши про недостатність доказів. На підводний хребет Ломоносова також претендує Канада.

Нагадаємо, Північний полюс і прилеглий до нього регіон Північного Льодовитого океану не належать жодній країні, але Канада, Данія, Норвегія, Росія і США мають права на 370-кілометрову виняткову економічну зону біля своїх берегів. За оцінками геологів, на цій території може бути близько 30% нерозвіданих запасів природного газу і 15% нафти.

У березні 2014 року комісія задовольнила претензії Росії на ділянку в Охотському морі площею 52 тисячі квадратних кілометрів.

У травні прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження про виділення понад 205 млн рублів (м) на відновлення експедиційних досліджень в Арктиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram