ГоловнаСвіт

У Нідерландах назвали три альтернативи трибуналу щодо "Боїнга"

Один з варіантів - суд під егідою Генеральної асамблеї ООН

У Нідерландах назвали три альтернативи трибуналу щодо "Боїнга"
Фото: Александр Ратушняк

Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна обговорюють три альтернативні варіанти створення міжнародного трибуналу щодо збитого на Донбасі "Боїнга", після того, як Росія заблокувала резолюцію Ради Безпеки ООН.

Про це повідомив прес-секретар МЗС Нідерландів, передає Reuters.

Один з варіантів - організація суду на вимогу Генеральної асамблеї ООН. Якщо дві третини учасників міжнародної організації проголосують за це рішення, то у Росії не буде можливості накласти вето.

Другий варіант - створення трибуналу спільним рішенням п'яти країн, без ООН. Проблемою такого рішення може стати те, що суд під егідою ООН міг би видати ордер на затримання, дійсний у всіх країнах світу. Якщо ж процес організовує лише група країн без міжнародного ордера, то винні можуть уникнути видачі.

І третій варіант - організація процесу в національному суді однієї із зацікавлених країн. Зазначимо, що збитий літак належав малайзійській авіакомпанії, а більшість пасажирів - 192 з 298 чоловік - були голландськими підданими.

Нагадаємо, авіакатастрофа літака "Малайзійських авіаліній", що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області. Відразу після катастрофи бойовики і російські ЗМІ заявили, що був збитий український транспортний літак, проте коли з'ясувалося, що це пасажирський лайнер, в "ДНР" і Росії почали заперечувати свою провину.

29 липня 2015 року, Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про створення трибуналу щодо цієї катастрофи, оскільки Росія ветувала ухвалення документа.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна разом з міжнародними партнерами вдається до реалізації плану "Б" з притягнення до відповідальності винних у катастрофі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram