ГоловнаСвіт

США оценили выгоду Ирана после отмены санкций в $55 млрд

Тегеран обязался потратить $20 млрд из замороженных активов на инфраструктурные проекты с участием Китая.

США оценили выгоду Ирана после отмены санкций в $55 млрд
Джейкоб Лью

Іран у результаті скасування введених проти нього міжнародних санкцій отримає додатковий дохід у розмірі $55 млрд.

Про це заявив міністр фінансів США Джейкоб Лью, повідомляє The Christian Science Monitor.

Це значно менше, ніж очікували аналітики, зазначає видання.

"Багато хто каже, що, як тільки санкції скасують, Іран отримає близько $150 млрд. Це не так", - заявив Джейкоб Лью. Він пояснив, що Іран не зможе отримати доступ до більшої частини цієї суми, замороженої у зарубіжних банках через санкції. За його словами, значна частина цих грошей була закладена на інші цілі.

При цьому, як нагадує видання, минулого тижня американський міністр заявив сенаторам, що понад $20 млрд із заморожених активів Іран зобов'язався витратити на інфраструктурні проекти за участю Китаю і "десятки мільярдів доларів" витратить на позики енергетичного і банківського секторів країни.

За оцінками Джейкоба Лью, потреби іранської економіки у внутрішніх інвестиціях сьогодні перевищують $500 млрд. А для відновлення колишнього рівня виробництва у нафтогазовому секторі країні потрібно від $100 до $200 млрд.

Цю заяву американський міністр фінансів зробив перед тим, як відвідати Капітолійський пагорб разом із держсекретарем США Джоном Керрі, де він поінформував сенаторів про досягнуті раніше у Відні домовленості щодо ядерної програми Тегерана між Іраном і "шісткою" міжнародних переговірників (США, Росія, КНР, Великобританія, Франція і Німеччина). Згідно з цими домовленостями, Іран зобов'язався протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити профільний завод "Фордо" у технологічний центр.

20 липня ядерну угоду з Іраном схвалив Радбез ООН. Члени Радбезу підтвердили свій намір протягом 90 днів з дня ухвалення цієї резолюції почати підготовку до зняття санкцій з Ірану. Обмежувальні заходи скасують після повідомлення МАГАТЕ про те, що Тегеран повністю дотримується умов угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram