ГоловнаСвіт

Турецька армія звинуватила курдських бойовиків у вбивстві 3 солдатів

На південному сході Туреччини проходить операція проти бойовиків РПК.

Турецька армія звинуватила курдських бойовиків у вбивстві 3 солдатів
Курды (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану" вбили трьох турецьких солдатів під час нападу на армійський батальйон у провінції Ширнак на південному сході Туреччини.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву турецької армії.

Згідно із заявою, в цей район було направлено вертольоти і спецпризначенців. Операція проти курдських бойовиків триває.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що турецька авіація бомбить позиції курдів в Іраку і в самій Туреччині.

Турецька авіація почала бомбити позиції курдів 25 липня, після декількох нападів на турецьких військовослужбовців, відповідальність за які Анкара поклала на представників курдської меншини. Одночасно з цим почалися удари по об'єктах бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" в Сирії.

У вівторок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками. Він закликав парламент позбавити судового імунітету депутатів і політиків, яких підозрюють у зв'язках з РПК.

РПК, що вимагає автономії у складі Туреччини, 25 липня назвала процес мирного врегулювання таким, що втратив сенс після атаки турецьких ВПС на табори її прихильників на півночі Іраку. Повітряному нальоту передувало вбивство кількох турецьких силовиків, в якому Анкара звинуватила курдів.

Обстановка в Туреччині загострилася після теракту, який стався 20 липня в місті Суруч. Унаслідок вибуху, влаштованого смертником, загинули 32 людини, переважно курди. Згодом курди звинуватили владу Туреччини в пособництві терористам.

Лідер "Робітничої партії Курдистану" Абдулла Оджалан з 1999 року відбуває термін у турецькій в'язниці на острові Імрали в Мармуровому морі. Завдяки йому в березні 2013 року було досягнуто угоди про виведення бойовиків РПК, що боролися за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини, з турецької території в північний Ірак. Перша група курдських бойовиків покинула територію Туреччини в травні 2013 року. Жертвами конфлікту між РПК і турецькою владою стали понад 40 тис. осіб.

Курдське населення Туреччини становить п'яту частину населення, а це близько 12 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram