ГоловнаСвіт

ЗМІ: США і ЄС мають намір припинити обхід санкцій щодо Росії

Російське виробництво не може зберігати повну працездатність без західних технологій

ЗМІ: США і ЄС мають намір припинити обхід санкцій щодо Росії
Фото: www.tatar-inform.ru

Країни Євросоюзу та США, які підтримують санкції проти Росії через анексію Криму та її участь у донбаському конфлікті, мають намір закрити лазівки, які російські компанії використовують для обходу обмежень.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

За даними видання, мінфін США, Єврокомісія і відомства європейських країн ведуть роботу зі збору даних про компанії, так чи інакше афілійовані з тими, хто потрапив у "чорні списки", а також про способи обходу секторальних санкцій. У другому випадку мається на увазі заборона на поставки обладнання подвійного призначення і технологічний обмін.

"Проблема в тому, що під категорію "обладнання подвійного призначення" підпадає дуже широка номенклатура продукції - наприклад, це верстати та деталі, які, само собою, можна використовувати для виробництва як цивільної, так і оборонної продукції", - пояснив співрозмовник видання. Більшу частину верстатів Росія тепер закуповує у Китаї і Тайвані, проте деякі європейські машини замінити складно.

У підсумку використовуються схеми з посередниками з символічним статутним капіталом, які "можуть поставити один-два верстати, а наступні поставки підуть вже через іншу компанію".

"Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - повідомило видання джерело у структурах ЄС. На думку іншого джерела, посилення санкцій малоймовірне, поки на сході України зберігатиметься "більш-менш спокійна ситуація". Третє дипломатичне джерело підкреслило, що у США "величезний досвід" з виявлення схем, до яких вдавалися іранські компанії за роки санкцій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в оборонних підприємств РФ через санкції зависли $2 млрд у західних банках.

Відносини Росії і Заходу погіршилися через анексію Криму і ситуацію на сході України. Наприкінці липня 2014 року ЄС і США від точкових санкцій проти окремих фізосіб і компаній перейшли до заходів проти цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram