ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Радфеді Росії злякалися захоплення Китаєм російських територій

Російський сенатор виправдав захоплення територій сусідніх держав

У Радфеді Росії злякалися захоплення Китаєм російських територій
Совет Федерации России
Фото: council.gov.ru

У Раді Федерації Росії побоюються, що китайці можуть захопити російські території, якщо їх здадуть їм в оренду.

Про це радіостанції "Говорит Москва" заявив заступник голови комітету Ради Федерації з аграрно-продовольчої політики і рибогосподарського комплексу Сергій Лісовський.

Він підкреслив, що виступає "різко проти" цієї ідеї. "У нас є досвід китайського так званого сільськогосподарського виробництва, після якого на землі, яку використовували, нічого не росте років десять, а може, й двадцять - просто ще досвіду немає, скільки років", - констатував Лісовський.

Крім того, сенатор зазначив, що Китай не цікавить ні здоров'я російських громадян, ні майбутня родючість

ґрунту, ні екологія - "їм треба "зняти вершки" і виїхати".

"Друге: не треба забувати, що захоплення територій, виживання нації, раси, національності завжди буде, нікуди не подінеться. Жодна цивілізація не знищить звичайний процес виживання і захоплення територій", - сказав він, додавши, що Росія не повинна "створювати форпост для захоплення наших територій, якщо ми хочемо себе убезпечити".

На початку липня спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко підкреслила, що не бачить жодної небезпеки у приході іноземних і, зокрема, китайських інвесторів на Далекий Схід. Однак вона підкреслювала, що у разі укладення таких угод інтереси російської сторони мають бути "жорстко захищені".

На початку червня повідомлялося, що влада Забайкалля домовилася про передачу в оренду китайському інвестору пустої Могойтуйської промзони на строк до 49 років. Очікувалося, що на її місці з'явиться центр для виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції. При цьому через тиждень з'явилося спростування цієї інформації: глава Забайкальського краю Костянтин Ільковський заявив, що жодних остаточних угод підписано не було, а сторони просто "обмінялися взаємовигідними обіцянками".

22 червня зазначалося, що депутати ЛДПР збираються ініціювати звернення Держдуми з проханням зупинити процес передачі російських земель в оренду Китаю. У Кремлі це ніяк прокоментували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram