ГоловнаСвіт

Радбез ООН розгляне проект резолюції про трибунал стосовно MH17

Росія вже чітко заявила, що не пропустить цей проект

Радбез ООН розгляне проект резолюції про трибунал стосовно MH17
Фото: un.org

Сьогодні Рада Безпеки ООН розгляне проект резолюції про створення міжнародного трибуналу для розслідування причин катастрофи "Боїнга-777" Малайзійських авіаліній в липні 2014 року над територією України.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на порядок денний РБ ООН.

Голосування за резолюцію розпочнеться о 22:00.

Ініціатором підготовки і розгляду резолюції є Малайзія. Заява влади цієї країни закликає Радбез ООН створити трибунал "з єдиною метою - домогтися судового переслідування тих, хто несе відповідальність за злочин, пов'язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysia Airlines, який здійснював рейс MH17 17 липня 2014 року".

Президент України Петро Порошенко й австралійський прем'єр Тоні Еббот домовилися "тісно координувати цю важливу ініціативу, зокрема на рівні голів зовнішньополітичних відомств".

Росія чітко заявила, що не допустить прийняття резолюції, використавши за потреби право вето. У МЗС РФ назвали ідею створення міжнародного трибуналу "передчасною і нелогічною". Ба більше, Росія виступила з власним проектом резолюції, який розглянули на закритому засіданні РБ ООН минулого тижня. У ньому наголошено, що "встановлення справжніх причин цього авіаційного інциденту необхідне для притягнення до відповідальності винуватців", однак нічого не сказано про створення трибуналу. Попри це, рішення про розгляд малайзійського варіанта резолюції було прийнято.

Окрім цього, на засіданні заплановано розглянути ситуацію в Іраку, Сирії та на Кіпрі.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який рухався за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), збили проросійські бойовики на сході України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Згідно з основною версією слідства, літак збили з ЗРК "Бук", доставленого з РФ. На початку липня російська "Новая газета" опублікувала власне розслідування катастрофи. За версією видання, сепаратисти очікували зустріти на висоті 7000 метрів український Ан-26, але без радіолокаційної станції переплутали його з "Боїнгом" МН17.

Україна разом з Австралією, Бельгією, Малайзією та Нідерландами звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням заснувати міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винуватих у цьому злочині. Росія виступила проти цієї пропозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram