ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО солідарне з Туреччиною щодо нестабільної ситуації біля турецького кордону

Генсек НАТО дав зрозуміти, що Альянс не розширюватиме участь в операції проти ісламістів

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний Альянс солідарний зі своїм союзником Туреччиною, на прохання якої у вівторок у Брюсселі відкрилася Рада НАТО на рівні послів 28 країн-членів альянсу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Туреччина використовувала 4-ту статтю Вашингтонського договору альянсу, згідно з якою будь-який союзник у праві ініціювати початок консультацій, якщо вважає, що його безпека, територіальна цілісність і політична незалежність опинилися під загрозою.

"Наші співчуття турецькому уряду і сім'ям жертв, кого торкнулися ці жахливі акти терору. Тероризм у всіх його формах не можна терпіти чи виправдовувати", - сказав Столтенберг, відкриваючи засідання.

"Правильно і своєчасно провести цю зустріч сьогодні, коли нестабільність у Туреччині, на кордонах НАТО як ніколи гостро стоїть у порядку денному. НАТО пильно стежить за подіями, і ми солідарні з Туреччиною", - сказав генсек.

Разом з тим, як зазначає euronews, ще до відкриття саміту Столтенберг дав зрозуміти, що швидше за все будь-яких конкретних рішень про розширення участі НАТО в операції проти ісламістів чекати не варто. Альянс, за його словами, і так вже багато зробив для забезпечення безпеки Туреччини, зокрема, розмістивши біля кордону з Сирією ракети Patriot.

Нагадаємо, раніше у вівторок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про неможливість продовжувати переговори з курдськими бойовиками.

РПК, що вимагає автономії у складі Туреччини, 25 липня назвала процес мирного врегулювання таким, що втратив сенс після атаки турецьких ВПС на табори її прихильників на півночі Іраку. Тоді ж турецька авіація обстріляла позиції бойовиків "Ісламської держави". Повітряному нальоту передувало вбивство кількох турецьких силовиків, у яких Анкара звинуватила курдів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram