ГоловнаСвіт

США назвали умови для прояву гнучкості в діалозі з КНДР

Спецпосланець США сподівається відновити шестисторонні переговори щодо ядерної програми КНДР

США назвали умови для прояву гнучкості в діалозі з КНДР
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Спеціальний посланець США з ядерних переговорів з КНДР Сідней Сейлер заявив, що коли Пхеньян буде готовий до виходу з міжнародної ізоляції, Вашингтон проявить гнучкість.

Про це пише The Guardian.

За словами дипломата, угода з Іраном показує готовність США "за наявності бажання у партнера" піти назустріч Пхеньяну, "коли КНДР вирішить, що хоче рухатися іншим шляхом".

Сейлер, який перебуває у Сеулі, збирається відвідати Китай і Японію для того, щоб спробувати відновити шестисторонні переговори за участю Росії, США, КНР, Японії і Південної Кореї щодо ядерної програми КНДР, заморожені у 2008 році.

У Північній Кореї 27 липня святкували перемир'я 1953 року, що настало після трирічних бойових дій на Корейському півострові. Влада країни, яка називає цю подію перемогою над США, закликала громадян приготуватися до збройного конфлікту з Вашингтоном.

Офіційний представник північнокорейського МЗС 21 липня заявив, що КНДР відмовляється обговорювати можливість ядерного роззброєння. Дипломат сказав, що порівнювати ядерні програми Тегерана і Пхеньяна некоректно, оскільки КНДР постійно зазнає військових провокацій, зокрема поблизу її кордонів регулярно проводяться навчання.

Міжнародні парламентарі 14 липня досягли угоди, за якою в обмін на обмеження щодо іранської ядерної програми з Тегерана знімуть санкції. Обмежувальні заходи можуть поновити, якщо Іран не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення на засіданні Ради Безпеки ООН, яке відбулося 20 липня.

Після закінчення Корейської війни 1950-1953 років мирну угоду так і не уклали, тому КНДР і Південна Корея формально досі перебувають у стані війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram