ГоловнаСвіт

Австралія має намір домогтися схвалення Росією резолюції щодо збитого "Боїнга"

Росія сподівається умовити Малайзію зняти проект резолюції з голосування, запланованого на 29 липня

Австралія має намір домогтися схвалення Росією резолюції щодо збитого "Боїнга"
Джули Бишоп
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Австралії Джулі Бішоп пообіцяла домогтися згоди Росії у Радбезі ООН на створення міжнародного трибуналу у справі про падіння малайзійського "Боїнга" на сході України.

Про це вона заявила в інтерв'ю Sydney Morning Herald.

"Ми не можемо дозволити накладення вето (на проект резолюції про трибунал) у Раді Безпеки ООН, оскільки це допоможе (винним) уникнути правосуддя", - сказала Бішоп, зазначивши, що причетні до авіакатастрофи мають бути покарані. "Вони (родичі загиблих) не мають спокою, поки це питання не вирішене", - додала вона.

За словами міністра, вона має намір домогтися одностайного схвалення малайзійського проекту резолюції. Для цього вона проведе переговори з генсеком ООН Пан Гі Муном і представниками всіх країн-членів Радбезу, в тому числі повпреда Росії в ООН Віталія Чуркіна. При цьому глава МЗС Австралії висловила думку, що Росія на голосуванні щодо резолюції утримається.

Раніше сам Чуркін знову заявив, що Москва виступає проти створення трибуналу щодо авіакатастрофи. "Мова йде про те, що (вони) хочуть, щоб міжнародна спільнота, в тому числі і Росія, купила такого великого чорного кота в мішку. Це просто було б безрозсудно. Як мені здається, це ризикована гра для дуже багатьох", - цитує слова російського дипломата ТАСС.

Росія, за словами Чуркіна, має намір умовити авторів проекту резолюції зняти свій документ з голосування, запланованого на 29 липня. При цьому він заявив, що на зустрічі з Бішоп спробує пояснити контрпродуктивність ідеї створення трибуналу.

Проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування причин падіння "Боїнга" внесла до Радбезу ООН 14 липня Малайзія. Створення трибуналу підтримують п'ять країн - Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія та Україна. Росія виступила проти нього, посилаючись на те, що це, як заявив Путін, "контрупродуктивно і передчасно".

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, збили у Донецькій області 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

Російська "Новая газета" опублікувала власне розслідування катастрофи рейсу MH17, в якому визнала причетність РФ до краху рейсу MH17. За версією видання, сепаратисти очікували зустріти на висоті 7000 метрів український Ан-26, але, не маючи радіолокаційної станції, переплутали його з "Боїнгом" МН17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram