ГоловнаСвіт

Біля берегів Швеції знайшли затонулий російський підводний човен

У жовтні минулого року шведи не змогли знайти субмарину.

Біля берегів Швеції знайшли затонулий російський підводний човен
Фото: expressen.se

Шведські підводники заявили, що виявили в територіальних водах країни затонулий російський підводний човен - через дев'ять місяців після закінчення масштабної операції шведських військових із пошуку неопізнаної іноземної субмарини.

Командування шведськими збройними силами, втім, поки що не підтверджує інформацію дайверів, наголошуючи, що експерти міноборони ще не ідентифікували субмарини, передає Бі-бі-сі.

"Наші аналітики ще не надали свого висновку і хотіли б побачити більше зображень [виявленого об'єкту], які дайвінгова компанія повинна прислати нам", - заявив агентству Франс Прес представник міністерства оборони Швеції Андерс Каллін.

За його словами, остаточний висновок експертів буде готовий днями, а доти командування не хотіло б займатися домислами.

Як повідомив журналістам Штефан Хогеборн, один з підводників компанії Ocean X Team, яка виявила непізнаний об'єкт, корабель виглядає абсолютно недоторканим, без будь-яких видимих пошкоджень корпусу, а всі люки субмарини замкнені.

Розміри човна дайвери оцінили приблизно в 20 метрів завдовжки і 3,5 метра в діаметрі.

"Не зрозуміло, наскільки підводний човен старий і як довго пролежав на дні, однак кириличні букви на корпусі вказують на те, що він російський", - заявив він.

Хогеборн не уточнив місце розташування знахідки, проте шведський таблоїд Expressen, що опублікував знімки таємничого об'єкта на своєму інтернет-сайті, повідомляє, що корабель затонув за 1,5 морської милі (2,8 км) від східного узбережжя центральної частини країни.

Expressen цитує Денніса Асберга, ще одного учасника підводної експедиції, яка виявила об'єкт: за його словами, підводний човен виглядав сучасним. Однак один з опитаних газетою експертів припустив, що ця російська субмарина затонула ще 1916 року.

Підводники пообіцяли повернутися і ретельніше обстежити свою знахідку.

Нагадаємо, в середині жовтня минулого року військово-морські сили Швеції заявили, що шукають іноземний підводний човен у водах Стокгольмського архіпелагу, де раніше зареєстрували ознаки "іноземної підводної діяльності".

Операція була масштабною: повітряний простір над частиною архіпелагу закрили, а цивільним суднам заборонили наближатися до військових кораблів, залучених до пошуків, ближче ніж на 10 кілометрів, а в цілому в операції брало участь близько 200 військовослужбовців.

Пошуки неопізнаного підводного човна тривали шість днів.

Шведська преса повідомляла про те, що шведи перехопили сигнал про допомогу російською мовою, а отже, об'єктом пошуків міг бути російський підводний човен.

Москва зі самого початку категорично заперечувала причетність до таємничого об'єкту. Російська влада висловлювала припущення, що у шведських шхерах міг загубитися голландський підводний човен.

Пізніше командування шведськими збройними силами заявило, що має докази проникнення іноземної підводного човна у свої територіальні води і навіть опублікувало його зображення, зроблене за допомогою сонарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram