ГоловнаСвіт

Курди звинуватили турецьку армію в обстрілі їхніх позицій

Ердогана звинувачують у підтримці "Ісламської держави".

Курди звинуватили турецьку армію в обстрілі їхніх позицій
Протестующие курды (архив)
Фото: EPA/UPG

Курди звинуватили турецьку армію в обстрілі їхніх позицій в районі Роджави на північному сході Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як заявили бійці Загонів народної самооборони (YPG), турецькі танки відкрили вогонь по курдських ополченцях, окопалися в селі поруч з містом Джараблус, яке зайнято бойовиками "Ісламської держави" (ІД). Керівництво сирійських курдів звинуватило Анкару в агресії і зажадало негайно припинити обстріл позицій YPG.

Влада Туреччини, однак, заперечує свою причетність до обстрілу позицій YPG. Про це повідомляє Рейтер з посиланням на повідомлення турецького МЗС.

Це не перша акція турецьких збройних сил проти сирійських курдів: в суботу, 25 липня, ВПС Туреччини завдали удару по позиціях обох протиборчих сторін - "Ісламської держави" і YPG.

Зазначимо, що YPG має зв'язки із забороненою в Туреччині "Робітничою партією Курдистану", однак воює проти ІД за підтримки США. При цьому представники РПК вже заявили, що перемир'я з Туреччиною втратило будь-який сенс через авіаналіт на табори YPG на півночі Іраку.

20 липня в культурному центрі в турецькому місті Суруч стався вибух. В результаті загинули 32 людини, більш як сотня отримали поранення. Вибуховий пристрій було приведено в дію смертником перед міським культурним центром. Жертвами стали в основному члени молодіжної організації турецьких курдів, які готувалися вирушити в Кобані на допомогу в боротьбі з бойовиками ІД. За даними слідства, теракт влаштував 20-річний студент Шейх Абдуррахман Алагез.

Після того як стало відомо про терористичний акт в Суручі, сотні курдів вийшли на площу Таксім у Стамбулі, скандуючи "Ердоган - спільник убивць". Демонстранти заявили, що, незважаючи на офіційну участь Анкари в антитерористичній коаліції проти ІД, президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган і правляча партія "підтримують і культивують це екстремістське угруповання, нацьковуючи його на курдів".

Угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", набрало найбільшу силу під час дій на території Сирії, де ІД воювала проти урядових сил й набула "слави" однієї з найжорстокіших. У червні 2014 року угрупування різко активізувало свою діяльність в Іраку. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні і північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого ісламського халіфату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram