ГоловнаСвіт

У Туреччині заарештовано понад 1000 курдів і ймовірних бойовиків ІД (оновлено)

Курди обурені обстрілами таборів "Робітничої партії Курдистану" в Іраку.

У Туреччині заарештовано понад 1000 курдів і ймовірних бойовиків ІД (оновлено)
Архив
Фото: www.1news.az

Турецька поліція рано-вранці в понеділок затримала десятки ймовірних бойовиків "Ісламської держави" (ІД) і курдів.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на турецькі ЗМІ.

Як повідомляє турецьке видання Yeni Safak, у понеділок близько 500 правоохоронців провели операцію в районі Хаджі-байрам у столиці Туреччини Анкарі та затримали 15 ймовірних бойовиків ІД, 11 з яких - іноземці. Крім того, аналогічна поліцейська операція проводилася в місті Адіяман, де були затримані 19 осіб, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Туреччині "Робітничою партією Курдистану" (РПК).

За даними CNN Turk, понад 800 передбачуваних бойовиків ІД і її членів було заарештовано від початку минулого тижня.

Оновлено. Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що в результаті антитерористичної операції в кінці липня в країні затримали 1050 осіб, у тому числі 50-60 іноземців, повідомляє агентство Рейтер.

Наприкінці минулого тижня Туреччина відновила авіаудари по позиціях курдських повстанців на півночі Іраку, незважаючи на мирний процес, запущений в 2012 році для врегулювання 30-річного конфлікту. Обстрілу, зокрема, зазнали курди із Загонів народної самооборони (YPG), які за підтримки США воюють проти "Ісламської держави". Зазначимо, що YPG має зв'язки з РПК.

Нагадаємо, лідер "Робітничої партії Курдистану" Абдулла Оджалан з 1999 року відбуває термін у турецькій в'язниці на острові Імрали в Мармуровому морі. Завдяки йому в березні 2013 року було досягнуто угоду про виведення бойовиків РПК, що боролися за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини, з турецької території в північний Ірак. Перша група курдських бойовиків покинула територію Туреччини в травні 2013 року. Жертвами конфлікту між РПК і турецькою владою стали понад 40 тис. чоловік.

Обстріли позицій курдських бойовиків турецькою армією загрожують новою ескалацією конфлікту між РПК і владою Туреччини. Представники РПК вже заявили, що перемир'я з Туреччиною втратило будь-який сенс через авіанальоти на табори курдів на півночі Іраку.

Курдське населення Туреччини становить п'яту частину населення, а це близько 12 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram