ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

В оборонних підприємств РФ через санкції зависли $2 млрд у західних банках

Причина - необхідність відкривати кореспондентські рахунки в банках США.

В оборонних підприємств РФ через санкції зависли $2 млрд у західних банках
Фото: news.sevas.com

Російські оборонні підприємства недорахувалися торік $2 млрд. Західні банки, налякані санкціями, затримують переказ грошей.

Про це пише російське агентство РБК із посиланням на представника "Ростеху" (російська держкорпорація, що експортує озброєння). За його словами, у 2014 році "Рособоронекспорт" отримав за свої постачання близько $11,2 млрд - на $2 млрд менше, ніж мав би. Річ у тому, що західні банки затримують платежі, пояснює він, у "Рособоронекспорту" ця затримка становить 1-8 місяців. Затримки почалися 2014 року після оголошення західними країнами санкцій проти Росії.

"Ростех" у своєму звіті за 2014-й нагадує, що європейські та американські санкції забороняють не тільки фінансування компаній, що підпали під них, на термін понад 30 днів, але подекуди будь-які угоди із цими компаніями. Заборона на фінансування поширюється на всі дочірні компанії, в яких корпорація самостійно або спільно з іншими особами зі списку санкцій володіє більш ніж 50-відсотковою часткою. Американська заборона на угоди - на "НВО "Базальт", концерни "Сузір'я" і "Калашников", Конструкторське бюро приладобудування імені Шипунова (КБП) і концерн "Радіоелектронні технології" (КРЕТ).

Оскільки всі зовнішньоторговельні розрахунки відбуваються переважно в доларах, необхідно відкривати кореспондентські рахунки в банках США, зазначає представник "Ростеху". На звичайні перекази грошових коштів санкції не поширюються, але кошти все одно "затримують до з'ясування обставин". У західних банках затримують кошти й оборонних підприємств, не пов'язаних з "Ростехом". Проблема, наприклад, виникла в Уралвагонзаводу, каже представник "Ростеху".

Труднощі з переказом грошей зачепили всіх російських клієнтів іноземних банків. Незважаючи на те, що їх немає в санкційних списках, за останній рік збільшився термін розгляду операцій із зовнішньоекономічної діяльності, говорить Євген Ретюнський, голова правління Російського міжнародного банку. За його словами, це пов'язано не тільки із санкціями, а і з міжнародними угодами, до яких Росія приєдналася з 2014 року, зокрема з правилами FATCA (банки повинні повідомляти про обіг коштів на рахунках клієнтів, що мають ознаки американського платника податків), а також з діями російських регуляторів, які борються з відтоком капіталу і поступово посилюють валютне регулювання. Ба більше, продовжує Ретюнський, банківські працівники намагаються зрозуміти систему запитів західних банків і при проведенні платежів на свій розсуд заздалегідь просять надати додаткові документи, наприклад інформацію про кінцевих бенефіціарів компаній-клієнтів. Незважаючи на таку педантичність, після введення режиму санкцій західні банки все одно затримують платежі, комусь на кілька днів, комусь - на кілька тижнів, підсумовує банкір.

Нагадаємо, в червні санкції Європейського Союзу проти Росії продовжили до 31 січня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram