ГоловнаСвіт

Японія назвала неприйнятною поїздку Медведєва на Курили

Радник посольства Японії в Москві заявив, що візит Медведєва на Курили "поранив би душу японського народу".

Японія назвала неприйнятною поїздку Медведєва на Курили
Фото: EPA/UPG

У Японії вважають неприйнятною можливу поїздку прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва на Курильські острови, про яку він заявив у четвер на засіданні уряду.

"Ми знаємо про ці новини, і наша політика полягає в тому, що якщо прем'єр-міністр Медведєв відвідає північні території, це б суперечило політиці японського уряду щодо північних територій і крім того, поранило би душу японського народу", - заявив радник посольства Японії в Москві Казуєсі Онісі "Интерфаксу".

"Для нас це неприйнятно", - підкреслив радник.

Онісі відмовився від коментарів щодо намірів Росії розвивати громадянську і оборонну інфраструктуру на Курилах у рамках федеральної цільової програми. "З цього приводу я не можу зараз нічого прокоментувати", - сказав він.

Раніше в четвер прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що планує відвідати Курили. Він зазначив, що Курили будуть виконувати важливу оборонну функцію, тому як цивільне, так і військове облаштування островів буде активно розвиватися.

Медведєв також доручив Мінфіну і Мінсхідрозвиток опрацювати питання про фінансування десятирічної федеральної цільової програми розвитку Курильських островів після 2018 року.

Після Другої світової війни мирний договір між Росією і Японією так і не було підписано. Як основну умову підписання угоди японська сторона висуває повернення їй островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунаширу, Шикотану і архіпелагу Хабомаї. При цьому Японія посилається на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року, згідно з яким ці території входять до її складу. Москва зі свого боку заявляє, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, а приналежність їх РФ має міжнародно-правове оформлення і сумніву не підлягає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram