ГоловнаСвіт

Брейвік вступив до Університету Осло

Норвезький терорист отримуватиме освіту, не залишаючи камери

Брейвік вступив до Університету Осло
Брейвик
Фото: EPA/UPG

Норвезький терорист Андерс Брейвік вступив до Університету Осло, де він вивчатиме політичні науки.

Як повідомили 17 липня в самому виші, засуджений 36-річний екстреміст, зазначає Associated Press.

"Усі норвезькі ув'язнені мають право отримати вищу освіту в Норвегії, якщо вони пройдуть вступні випробування", - зазначив Оле Петтер Оттерсен (Ole Petter Ottersen), ректор найбільшого університету країни, в який зарахували Брейвіка.

Повідомляється, що два роки тому терорист намагався вступити в університет, проте рівень його підготовки не задовольнив приймальну комісію. Через місяць Брейвіку все ж вдалося здати екзамени, однак університет надав йому право лише вивчати окремі предмети в рамках курсу політології.

Рішення вишу викликало дебати у норвезькому суспільстві. Багато хто визнав неприпустимим надання права на отримання вищої освіти особі, яка вчинила настільки тяжкий злочин.

Брейвік відбуває покарання у норвезькій в'язниці "Іла". У серпні 2012 року суд засудив його до 21 року в'язниці за подвійний теракт, який він скоїв 22 липня 2011 року. Спочатку Брейвік підірвав бомбу біля будівлі уряду в Осло, а потім розстріляв 69 учасників молодіжного табору владної партії на острові Утойя. Загалом його жертвами стали 77 осіб.

Йому призначили максимальний строк, передбачений норвезьким законодавством, однак після його закінчення Брейвіка можуть залишити під вартою, якщо вважатимуть, що він все ще небезпечний для суспільства. Звинувачення просило визнати терориста неосудним: у такому разі йому загрожувало б безстрокове примусове лікування. Проте суд визнав Брейвіка психічно здоровим, на чому наполягали сам обвинувачений і його адвокати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram