ГоловнаСвіт
Спецтема

Бундестаг схвалив фінансову допомогу Греції

Меркель попередила про "кінець європейської солідарності" у разі виходу Греції з єврозони

Бундестаг схвалив фінансову допомогу Греції
Меркель
Фото: EPA/UPG

Парламент Німеччини схвалив фінансову допомогу Греції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За проголосували 439 осіб, проти - 119, ще 40 утрималися.

Тепер уряд Німеччини зможе почати переговори про третій пакет грошової допомоги Афінам, обговорюючи конкретні параметри програми підтримки фінансової системи Греції, на чому наполягала канцлер ФРН Ангела Меркель.

Раніше у п'ятницю Меркель виступила перед депутатами Бундестагу, які перервали свої літні відпустки і зібралися для голосування з грецької проблеми.

У п'ятницю канцлер відзначає свій 61-й день народження, і перед початком засідання прийняла привітання і квіти від депутатів.

У своїй промові вона змалювала всю історію розвитку грецької боргової кризи і закликала законодавців підтримати угоду.

"Питання в тому, чи зможу я на основі вищевикладеного попросити бундестаг надати уряду мандат на переговори про програму європейського стабілізаційного механізму для Греції? Чи бачу я необхідні умови для цього? З усією впевненістю я можу відповісти "так", - сказала Меркель.

Німеччина - одна з кількох країн єврозони, які мають дати їй "зелене світло", перш ніж представники всіх інших держав сядуть за стіл переговорів.

"Якщо ЄС не зможе запобігти виходу Греції з єврозони, це стане кінцем європейської солідарності", - заявила Меркель, зазначивши, що на карту поставлено майбутнє єврозони і ЄС.

Канцлер ФРН вважає, що через невиконані Афінами зобов'язання порушено взаємну довіру, яку тепер необхідно відновити. Для цього Меркель вимагає належного контролю за проведенням реформ.

Афіни і ЄС дійшли згоди про програму виходу з боргової кризи 13 липня. Греція отримає фінансування в обмін на введення режиму жорсткої економії. За три роки в грецьку економіку планується влити близько €85 млрд. У четвер, 16 липня, це рішення схвалила Єврогрупа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram