ГоловнаСвіт
Спецтема

Парламент Греції схвалив пакет реформ для отримання допомоги кредиторів

Розгляд відбувався на тлі сутичок демонстрантів із поліцією.

Парламент Греції схвалив пакет реформ для отримання допомоги кредиторів
Фото: www.nytimes.com

Парламент Греції в ніч проти четверга, 16 липня, більшістю голосів схвалив новий пакет реформ, про який прем'єр-міністр країни Алексіс Ципрас домовився з міжнародними кредиторами.

На підтримку реформ проголосували 229 депутатів, проти були більш ніж 60, в тому числі, як повідомляє агентство Reuters, 38 членів владної партії СІРІЗА, зокрема голова парламенту Зої Константопуло й екс-міністр фінансів країни Яніс Варуфакіс, який раніше брав участь у переговорах із кредиторами.

Пакет реформ, угоду про який було укладено на саміті єврозони, який тривав 17 годин - з вечора 12 липня до наступного ранку, передбачає подальші бюджетні скорочення, підвищення пенсійного віку, збільшення податків і проведення приватизації.

Тепер нову програму допомоги Греції повинні до кінця тижня схвалити парламенти держав зони євро, в яких передбачена така процедура, зокрема німецький бундестаг. Крім того, окреме рішення з цього питання прийме Єврогрупа. Усе це в підсумку дозволить формально почати переговори з Афінами про нову програму.

Розгляд законопроекту про реформи в грецькому парламенті проходив за зачиненими дверима і супроводжувався протестами, які переросли в сутички із поліцією. Противники заходів жорсткої економії в Афінах закидали правоохоронців пляшками із пальною сумішшю. Грецькі поліцейські застосували проти демонстрантів сльозогінний газ і гумові палиці. Конфлікт із правоохоронцями спровокувала агресивно налаштована група приблизно з 200 осіб серед демонстрантів.

Міністри фінансів країн зони євро повинні вранці 16 липня провести телефонну конференцію, на якій обговорять свої подальші дії щодо Афін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram