ГоловнаСвіт

Обама пообіцяв ветувати законопроекти, які суперечать угоді з Іраном

Конгрес США має 60 днів, щоб оцінити угоду й ухвалити рішення про запровадження нових санкцій проти Ірану.

Обама пообіцяв ветувати законопроекти, які суперечать угоді з Іраном
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама попередив Конгрес, що накладе вето на будь-який законопроект, здатний перешкодити реалізації досягнутих з Іраном домовленостей про врегулювання іранського ядерного питання.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ця угода є можливістю рухатися в новому напрямку. Ми повинні скористатися нею", - сказав американський лідер. За його словами, угода ґрунтується не на довірі, а на системі перевірок, яка повинна гарантувати мирний характер ядерної програми Ірану.

Обама також заявив, що досягнуті домовленості не вирішують усіх проблем у відносинах із Тегераном, і нагадав, що санкції, введені через звинувачення Ірану в порушенні прав людини, залишаться чинними.

Лідер фракції меншості в Палаті представників США демократ Ненсі Пелосі сказала, що Конгрес ретельно вивчить досягнуту угоду з Тегераном. Як зазначає Рейтер, від її думки багато в чому залежить, чи виступлять демократи проти можливого блокування цієї угоди.

Іран пообіцяв повернутися на нафтовий ринок "з максимальним об\'ємом"

Як повідомляє Associated Press, Конгрес США має 60 днів, щоб оцінити угоду й ухвалити рішення про запровадження нових санкцій проти Ірану або зберегти нинішні обмежувальні заходи.

Міжнародна "шістка" посередників (Іран, США, Росія, КНР, Великобританія, Франція і Німеччина) 14 липня досягли угоди про ядерну програму Тегерана. Згідно із цими домовленостями, Іран зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод Фордо на технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть відновити, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення в Радбезі ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram