ГоловнаСвіт

Влада Китаю запідозрила робота в обвалі фондового ринку

З початку червня ринкова вартість китайських акцій на основних біржах країни різко скоротилася

Влада Китаю запідозрила робота в обвалі фондового ринку
архив
Фото: EPA/UPG

Комітет з контролю над цінними паперами Китаю почав перевірку корпорації Hundsun Technologies, що розробляє програмне забезпечення для трейдерів.

Про це повідомляє китайське видання China Daily.

Регулятор вважає, що нещодавній обвал на китайському фондовому ринку спровокувала одна з програм компанії, яка допомагала спекулянтам здійснювати операції.

Програма HOMS дозволяла учасникам ринку отримувати позикові кошти, що перевищують їхній первісний капітал до десяти разів. У результаті відбувалися спекулятивні угоди, що призвели до обвалу ринку. У понеділок, 14 липня, співробітники Комітету зробили несподіваний візит в офіс Hundsun Technologies "для збору доказів", повідомив прес-секретар регулятора Ден Гe.

Представник самої компанії відкинув звинувачення, назвавши їх "непрофесійними і несправедливими". Він зазначив, що система HOMS є лише "технічним інструментом" і не могла стати причиною обвалення фондових ринків.

Програма HOMS була розроблена у травні 2012 року на основі "хмарних технологій" і спочатку призначалася для приватних інвестиційних фондів. З її допомогою керуючі могли одночасно розділити один рахунок на кілька субрахунків і управляти ними одночасно. Таким чином фонд вибудовував більш ефективну систему управління ризиками.

Однак фінансові компанії та онлайн-кредитори скористалися перевагами системи для ведення брокерських рахунків і торгували з великим кредитним плечем. Для регулятора ця сфера виявилася мертвою зоною і він не зміг відстежити високомаржинальні операції, що здійснюються за допомогою схожого програмного забезпечення. Тепер Комітет з контролю над цінними паперами намагається звинуватити розробника програми.

Від початку червня ринкова вартість китайських акцій на основних біржах країни різко скоротилася. Фондові індекси знизилися більш ніж на 30%. Щоб стабілізувати ситуацію, в останні два тижні влада країни пішла на безпрецедентні заходи: заборонила акціонерам і топ-менеджерам торгованих компаній продавати акції протягом півроку, ввела "замовлення" на купівлю акцій, а також встановила заборону на "короткі позиції" за цінними паперами. Крім того, знизили процентні ставки, скасували раніше заплановані публічні розміщення акцій і пом'якшили умови кредитування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram