ГоловнаСвіт

Прем'єра Сербії закидали камінням у Сребрениці

Мусульмани не пробачили різанину 20-річної давності

Прем'єр-міністра Сербії Александара Вучича в суботу закидали камінням під час церемонії з нагоди 20-ї річниці масового вбивства мусульман у Сребрениці.

Як повідомляє сербське видання "Блік", біля входу на кладовище, де поховані жертви трагедії, юрба прорвала паркан і з криками "Четник, забирайся" кинулася до Вучича і його охорони, почавши закидати того камінням, пляшками з водою і навіть взуттям. Один з каменів влучив в обличчя прем'єр-міністру, стверджує видання.

Відео - "Радіо Сараєво".

Нагадаємо, 11 липня 1995 року в Сребрениці - мусульманському анклаві, оголошеному ООН "зоною безпеки", - боснійські серби вбили близько 8 тис. чоловіків у віці від 13 до 77 років. 600 голландських миротворців, які були там, виявилися не в змозі запобігти трагедії.

У 2004 році Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії в Гаазі під час винесення вироку генералові Радиславу Крстічу назвав події в Сребрениці геноцидом. 26 лютого 2007 року Міжнародний суд - вища судова інстанція ООН - також визнав масове вбивство мусульман геноцидом.

Сербія не вважає ці події геноцидом.

8 липня 2015 року прихильник Сербії Росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки ООН, що стосується трагічних подій у Сребрениці 20-річної давності. Документ характеризував вбивство боснійських мусульман як геноцид і підкреслював, що заперечення цього факту перешкоджає примиренню в Боснії і Герцеговині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram