ГоловнаСвіт

США заарештували $300 млн доларів МТС і Vimpelcom

США і Нідерланди займаються розслідуванням справ, пов'язаних із родиною президента Узбекистану

США заарештували $300 млн доларів МТС і Vimpelcom

Мін'юст США отримав дозвіл суду Південного округу Нью-Йорка на арешт €300 млн на рахунках компаній, пов'язаних із родиною президента Узбекистану Іслама Карімова.

Арешт активів проводиться в рамках розслідування угод на телекомунікаційному ринку колишньої радянської республіки за участю Vimpelcom і МТС, повідомляє Bloomberg.

Заарештовані гроші знаходяться в американському Bank of New York Mellon, а також у банках Ірландії, Люксембургу та Бельгії. Американська сторона вважає, що ці кошти були залучені до міжнародної схеми з відмивання грошей.

Наприкінці червня повідомлялося, що прокурори США подали позов до федерального суду Манхеттена з клопотанням про блокування суми у розмірі $300 млн.

У своєму позові мін'юст стверджує, що Vimpelcom і МТС використовували мережу підставних компаній і фальшиві консультаційні контракти для хабарів на суму $500 млн структурам, пов'язаним із родиною президента Узбекистану, в обмін на доступ на ринок телекомунікацій у цій країні.

Приводом для розслідування стали публікації матеріалів суду Стокгольма, з яких випливає, що Vimpelcom через зареєстровану на Британських Віргінських островах Water Trail Industries переказував кошти компанії Takilant, яку пов'язують із дочкою президента Узбекистану Гульнарою Карімовою.

Розслідуванням "узбецької справи" також займаються правоохоронні органи Нідерландів (в Амстердамі знаходиться штаб-квартира Vimpelcom), Швеції та Швейцарії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram