ГоловнаСвіт

Клімкін: питання Криму не закрите для міжнародної спільноти

Глава МЗС України назвав умови для створення групи парламентарів з ЄС, США та України для обговорення ситуації на Донбасі

Клімкін: питання Криму не закрите для міжнародної спільноти
Климкин
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що питання Криму не закрите для міжнародної спільноти, його окупацію РФ ніколи не визнають.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Жодна держава, для якої права людини, міжнародне право та міжнародна безпека не порожні слова, ніколи не визнає російської окупації Криму і ті злочинні рішення, які ухвалила Російська Федерація", - сказав Плімкін, коментуючи заяву глави МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що питання з Кримом нібито закрите.

За словами українського міністра, дії РФ спрямовані на ізоляцію півострова і його жителів. "Росія закрила Крим світу. Росія також закрила Крим для тих жителів півострова, які хочуть жити на рідній землі в умовах свободи і процвітання. І щоб над ними не знущалася окупаційна влада, забираючи останні цивільні права і позбавляючи надії на гідне життя", - сказав він.

Крім того, Клімкін вважає пропозицію російської сторони про створення групи парламентарів з ЄС, США та України для обговорення ситуації на Донбасі доцільною тільки в тому разі, якщо РФ буде готова покинути Крим і Донбас.

"Думаю, ПА ОБСЄ, так само як і ПАРЄ, більш ніж чітко продемонструвала свою позицію щодо дій Росії. Запропонований моїм колегою діалог можливий, якщо в його рамках російські парламентарі готові обговорювати питання виведення з території України регулярних російських військ, припинення поставок зброї терористам, відновлення контролю України над кордоном з Росією, а також впливати на російське керівництво, щоб воно припинило агресію проти нашої держави", - підкреслив Клімкін.

Крим анексувала Росія у березні 2014 року. Цьому на півострові передувало вторгнення російських військ і референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії ввели санкції. Спочатку обмеження були направлені проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте згодом заходи розширили, і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram