ГоловнаСвіт

Голова ВПС США назвала Росію "найбільшою загрозою" для нацбезпеки Штатів

У США розчаровані небажанням більшості країн-членів НАТО витрачати рекомендовані 2% ВВП на оборону.

Голова ВПС США назвала Росію "найбільшою загрозою" для нацбезпеки Штатів
Дебора Джеймс
Фото: EPA/UPG

Росія становить найбільшу загрозу національній безпеці США, і американські військові будуть нарощувати військову присутність у Європі, незважаючи на фінансові труднощі партнерів по НАТО.

Про це заявила в інтерв'ю агентству Рейтер міністр військово-повітряних сил США Дебора Джеймс (Deborah James).

"Я дійсно вважаю Росію найбільшою загрозою", - заявила вона в завершальній частині ділової поїздки країнами Європи. Джеймс додала, що недавня поведінка російської влади "тривожить", на що США відповідатимуть посиленням присутності в Європі і продовженням патрулювання авіапростору довколишніх держав екіпажами винищувачів F-16.

Міністр зазначила, що розчарована небажанням більшості країн-членів НАТО витрачати рекомендовані 2% ВВП на оборонні цілі (поки що тільки чотири держави виконали цю умову). "Це не просто вигадка, члени НАТО домовилися про це, і всім нам потрібно дотримуватися домовленостей", - наголосила вона, визнавши, що європейські країни стикаються з іншими труднощами - нелегальною міграцією та економічними проблемами.

Напередодні влада Великобританії заявила, що готова підвищити витрати на оборону до двопроцентного рівня на п'ять років.

У березні цього року визнання Венесуели загрозою нацбезпеці США спровокувало різку реакцію влади латиноамериканської країни. Після цього президент США Барак Обама спростував свою заяву і запустив канал комунікації між Вашингтоном і Каракасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram