ГоловнаСвіт

Росія наклала вето на резолюцію РБ ООН щодо Сребрениці

У РФ запропоновану Британією резолюцію назвали контрпродуктивною.

Росія наклала вето на резолюцію РБ ООН щодо Сребрениці
Мемориал, Сребреница

Росія наклала в середу вето на резолюцію Ради безпеки ООН, що стосується трагічних подій у Сребрениці 20-річної давності.

Про це повідомляє ТАСС.

За документ, запропонований Великобританією, проголосували 10 країн, ще чотири, у тому числі Китай і Нігерія, утрималися.

"Проект резолюції не було прийнято у зв'язку з тим, що постійний член Ради проголосував проти", - сказав головуючий у РБ новозеландський дипломат Джерард ван Бохем.

Документ характеризує вбивство в цьому анклаві близько 8 тис. боснійських мусульман як геноцид і підкреслює, що заперечення цього факту перешкоджає примиренню в Боснії і Герцеговині.

Взявши слово перед голосуванням, постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін закликав не ставити проект на голосування, зазначивши, що він контрпродуктивний і загрожує загостренням ситуації в Боснії і Герцеговині.

Пояснюючи рішення Москви накласти вето на документ, Чуркін заявив, що його прийняття загострило б ситуацію на Балканах.

11 липня 1995 року в Сребрениці - мусульманському анклаві, оголошеному ООН "зоною безпеки" - боснійські серби вбили близько 8 тис. чоловіків у віці від 13 до 77 років. 600 голландських миротворців, які перебували там, були не в змозі запобігти трагедії.

Вперше події в Сребрениці було кваліфіковано органами міжнародного правосуддя як геноцид 19 квітня 2004 року, коли Міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії в Гаазі виносив вирок генералові Радиславу Крстічу. 26 лютого 2007 року Міжнародний суд - вища судова інстанція ООН - також визнав масове вбивство мусульман геноцидом.

Жертвами боснійської війни у 1992-1995 роках стали близько 100 тис. чоловік. Найтрагічнішим моментом військового конфлікту визнано події в Сребрениці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram