ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

42% росіян віддали перевагу "нормальній зарплаті" перед свободою слова та відкритими кордонами, - опитування

69% громадян РФ заявили, що намагаються не контактувати з владою без потреби

42% росіян віддали перевагу "нормальній зарплаті" перед свободою слова та відкритими кордонами, - опитування
Архив
Фото: EPA/UPG

Значна частина росіян (42%) готова відмовитися від свободи слова та відвідування інших країн, якщо держава гарантує їм нормальну зарплату і пристойну пенсію.

Про це свідчать результати опитування "Левада-центру".

Проти обмеження свободи слова і переміщення виступили 49% опитаних, ще 11% не змогли відповісти.

Результати опитування у червні 2015 року практично не відрізняються від аналогічних даних у 2013 році - тоді за можливе обмеження свобод виступили 43% росіян, а проти - 46%.

Переважна більшість учасників опитування (69%) заявили, що намагаються не контактувати з владою без потреби. Домагатися належного за законом мають намір тільки 23% росіян.

При цьому саму владу більшість опитаних (60%) вважають непідзвітною суспільству, зворотне твердження підтримали 22% респондентів. Головна причина такої ситуації, на думку 49% учасників опитування, полягає в тому, що чиновники не допускають громадян до ухвалення важливих рішень.

Імовірність масових протестів оцінюють як високу 18% росіян, тільки 10% готові взяти в них участь. Ці показники сягали максимумів у 1998-му і 2009 роках, коли про готовність долучитися до протестів заявляли 20-30% опитаних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram