ГоловнаСвіт

Іран і "шістка" узгодили механізм зняття санкцій

Крапки в переговорах очікують протягом найближчих годин.

Іран і "шістка" узгодили механізм зняття санкцій
Иранская делегация на переговорах
Фото: EPA/UPG

У понеділок або у вівторок поставлять крапку в багаторічному переговорному процесі про врегулювання іранської ядерної проблеми. Очікують, що у Відні за присутності голів МЗС шістки міжнародних посередників й Ірану відбудеться довгоочікувана офіційна церемонія з нагоди угоди, а потім на її підтримку Радбез ООН ухвалить резолюцію. При цьому, за даними російського видання "КоммерсантЪ", уже розроблено механізм зняття з Ірану міжнародних санкцій.

За відомостями джерел газети, близьких до переговорів, одна з обговорюваних схем зняття санкцій виглядає так: для Ірану в день укладання угоди вводять так званий режим зняття санкцій, тобто резолюція РБ ООН знімає міжнародні обмежувальні заходи проти Тегерана. Однак цей режим необхідно буде регулярно продовжувати - і якщо в одного з постійних членів Радбезу з'являться сумніви в тому, що Іран дотримується домовленостей, він зможе застосувати право вето і заблокувати продовження. Така схема дозволить зберегти обличчя і Ірану, і США. Іранська влада зможе оголосити про задоволення їхніх вимог про миттєве зняття санкцій. А американська - про те, що має потужний важіль впливу на Іран. Такий режим повинен діяти протягом десяти років.

Видання також пише, що голови МЗС шістки й Ірану не підпишуть якогось документа за підсумками переговорів у Відні. Замість цього вони схвалять проект резолюції Радбезу ООН щодо Ірану.

"Шістка" міжнародних посередників (Великобританія, Німеччина, Китай, Франція, Росія, США) за участю ЄС та Ірану працюють над підсумковою угодою з приводу ядерної програми. Згідно з досягнутими раніше домовленостями, підсумковий документ мали підготувати до 30 червня, проте на черговому раунді переговорів у Відні сторони вирішили продовжити роботу над ним до 7 липня.

Зняття санкцій з Ірану дозволить цій багатій на нафту країні експортувати її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram