ГоловнаСвіт
Спецтема

Європейський фонд стабільності констатував дефолт Греції

Опитування показують, що більшість громадян Греції має намір погодитися з пропозиціями кредиторів

Європейський фонд стабільності констатував дефолт Греції
Прибічники Греції як частини єврозони на мітингу під парламентом в Афінах
Фото: EPA/UPG

Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF; надає гроші від імені ЄС) констатував дефолт Греції за зобов'язаннями перед фондом.

Про це йдеться в повідомленні EFSF.

"Глава МВФ сповістила раду директорів про невиплату Греції за боргами. Це привело країну до невиконання зобов'язань перед EFSF", - свідчить повідомлення.

Європейський фонд фінансової стабільності має намір тісно координувати свої подальші дії з Єврокомісією, МВФ і Єврогрупою (рада міністрів фінансів країн єврозони). У EFSF зазначають, що невиплата грецького боргу не впливає на здатність фонду погашати власні облігації.

1 липня Афіни не виплатили €1,54 млрд погашення боргу перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). Таким чином країна допустила технічний дефолт.

При цьому 30 червня Греція вчасно переказала черговий транш на користь EFSF розміром €50 тис.

Тим часом, згідно з останніми опитуваннями, на недільному референдумі незначна більшість громадян Греції має намір погодитися з пропозиціями кредиторів.

Так, результати опитування, проведеного інститутом вивчення громадської думки ALCO, свідчать, що за зовнішню допомогу планують проголосувати 44,8% респондентів, тоді як 43,4% готові за пропозицією грецького уряду відмовитися від неї, 11,8% ще не зробили вибір. При цьому близько 74% греків виступають за те, щоб країна залишилася в єврозоні, 15% вважають за необхідне перейти на національну валюту, 11% не визначилися, наводить результати опитування газета Ethnos.

У неділю, 5 липня, в Греції відбудеться референдум про необхідність введення заходів економії, на яких наполягають кредитори (Єврокомісія, Європейський центральний банк і МВФ). Вони пропонують план з вісьмох пунктів. Серед них - пенсійна реформа, боротьба з корупцією і перетворення податкової системи. Якщо греки проголосують проти цих пропозицій, країна вийде з єврозони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram