ГоловнаСвіт

Парламент Ісландії скасував закон про богохульство

Парламент Ісландії скасував закон про богохульство
Фото: segodnya.ua

Парламент Ісландії скасував закон про богохульство.

Про це повідомляє ВВС.

Авторами законопроекту стали депутати Піратської партії, які виступили з такою ініціативою після атаки на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo у Парижі.

Згідно з документом, "для вільного суспільства принципово, щоб громадяни могли висловлюватися без страху бути покараними".

Напередодні три члени партії також заявили перед парламентом "Je Suis Charlie" ("Я Шарлі"), - фраза, яка стала міжнародним знаком солідарності з жертвами атаки.

Після того, як парламент постановив скасувати закон про богохульство, у блозі Піратської партії з'явилося наступне повідомлення: "Парламент Ісландії довів, що свобода не піддасться кривавим нападам".

Церква Ісландії підтримала зміни в законі, заявивши, що "будь-які законодавчі повноваження, що обмежують свободу вираження думок таким чином, знаходяться в суперечності з сучасним ставленням до прав людини".

Католицька церква Ісландії, церква п'ятидесятників і церква східної провінції Ісландії виступили проти змін.

Католицька церква Ісландії, зокрема, заявила, що "якщо свобода висловлювання зайде так далеко, що особистість вірянина можна буде вільно ображати, то особиста свобода - окремих осіб або груп - підривається".

Тим часом, в Ісландській етичній гуманістичній асоціації заявили, що новий закон включає положення, які дозволяють залучити людину до відповідальності за розпалювання ненависті.

Закон про богохульство існував в Ісландії з 1940 року, його порушникам загрожував штраф або три місяці в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram