ГоловнаСвіт

Французькі діячі культури закликали Олланда надати притулок Ассанжу і Сноудену

У Франції стурбовані прослуховуванням АНБ президентів й інтересом США до французької економіки.

Французькі діячі культури закликали Олланда надати притулок Ассанжу і Сноудену
Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Французькі діячі культури звернулися до президента країни Франсуа Олланда з проханням надати політичний притулок засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу та колишньому співробітнику американських спецслужб Едварду Сноудену.

Текст звернення опублікував портал Mediapart.

"Декілька років Ассанж і Сноуден розплачуються вигнанням за свою мужність. Вони зазнають постійного переслідування за те, що розповіли мільйонам людей про порушення їхніх прав", - йдеться в листі. Як зазначають, незважаючи на "загальне визнання справедливості боротьби викривачів, їхнє становище обурює".

Діячі культури нагадали, що Ассанж і Сноуден надали Франції важливі послуги, викривши скандальні практики, які США використовували проти країни. За словами авторів листа, питання надання притулку можна вирішити декількома способами. Наприклад, влада країни має право надати викривачам довгострокову візу, посвідку на проживання або громадянство. "Ми очікуємо, що Франція буде діяти", - наголошено в листі.

25 червня голова французького Мін'юсту Крістіан Тобіра припустила, що Париж може надати притулок Ассанжу і Сноудену. "Якщо Франція вирішить запропонувати притулок Едварду Сноудену і Джуліану Ассанжу, я не здивуюся. Ця можливість існує", - сказала міністр. При цьому вона підкреслила, що рішення приймає не вона, а прем'єр-міністр і президент.

Ця заява прозвучала на тлі публікації документів Агентства національної безпеки (АНБ) США про прослуховування французьких держслужбовців, серед яких останні три президента Франції: Жак Ширак (1995-2007), Ніколя Саркозі (2007-2012), а також нинішній голова держави Франсуа Олланд, який зайняв пост 2012 року. З цього приводу було скликано екстрену нараду Ради безпеки країни.

Згодом була опублікована друга партія документів, з яких випливає, що США цікавилися французькою економікою. За даними викривачів, завданням АНБ було збирати інформацію про французький бізнес, відносини між Парижем і міжнародними фінансовими інститутами, про підходи до досліджуваних G8 і G20 питань, а також про великі міжнародні контракти.

Ассанж, громадянин Австралії, перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з 2012 року, а Сноуден 1 серпня 2014 року отримав посвідку на проживання в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram