ГоловнаСвіт

США і Венесуела потай намагаються налагодити відносини, - ЗМІ

Вашингтон назвав однією з головних умов продовження переговорів з Каракасом про звільнення венесуельського опозиційного лідера з в'язниці

США і Венесуела потай намагаються налагодити відносини, - ЗМІ
Фото: wikipedia.org

Дипломати США і Венесуели потай ведуть розширені переговори з поліпшення відносин між двома державами, які в останні роки були відкрито конфронтаційними.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на високопоставлене джерело в Білому домі.

За словами співрозмовника агентства, президент Венесуели Ніколас Мадуро зробив перший крок у березні цього року - через три місяці після офіційного оголошення про намір США та Куби відновити дипломатичні відносини. Мадуро попросив відкрити "прямий канал зв'язку" з президентом Бараком Обамою і керівництвом Держдепартаменту США.

"Він зрозумів, що якщо ми можемо вести переговори з кубинцями, то можемо і з ним", - пояснив співрозмовник агентства. Він додав, що в США поставилися до ініціативи Мадуро з настороженістю, проте в результаті вирішили піти назустріч, щоб не ризикувати остаточним розривом відносин. Відтоді представники влади обох країн помітно знизили градус риторики у своїх заявах. Також, за даними агентства, глава комітету у закордонних справах Сенату США Боб Коркер зараз знаходиться у Венесуелі для переговорів з урядом і опозицією.

Джерело агентства розповіло, що під час переговорів США обговорюють окремо проблеми з правами людини і придушенням опозиції у Венесуелі і питання співпраці зі врегулювання ситуації в Колумбії, Гаїті та інших державах регіону. При цьому Вашингтон поставив умову: якщо один із лідерів опозиції Леопольдо Лопес помре через голодування, переговори припиняться.

44-річний Леопольдо Лопес був одним із лідерів мирних акцій протесту на початку 2014 року, після чого його заарештували за звинуваченням у закликах до підпалів і погромів. Суд над ним ще не відбувся, але за півтора року в ув'язненні Лопес став одним із найпопулярніших політиків у країні.

У грудні минулого року США оголосили про прийдешнє відновлення дипломатичних відносин з Кубою, а напередодні стало відомо, що США і Куба вирішили обмінятися послами вперше за 54 роки. У квітні відбулася перша за п'ятдесят років зустріч лідерів двох держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram