ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії виш звільнив проректора-американця після сюжету Кисельова

Американець займався виявленням найбільш перспективних технологічних відкриттів у виші і підготовкою для них бізнес-моделей

У Росії виш звільнив проректора-американця після сюжету Кисельова
Фото: www.tatar-inform.ru

У Росії керівництво Нижньогородського університету імені Лобачевського (ННДУ) звільнило проректора з інновацій, громадянина США Кендріка Вайта.

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті вишу через два дні після виходу програми Дмитра Кисельова "Вести недели", в якому Вайт згадується серед тих, чия діяльність може завдати шкоди Росії.

У випуску "Вестей недели" від 28 червня йдеться про ініціативу сенатора Костянтина Косачова створити "патріотичний стоп-лист", куди увійдуть організації, що працюють на шкоду російським інтересам. Вайта назвали "кандидатом" у цей стоп-лист. У сюжеті автори розповідають про американців, які працюють у Росії. Першим кандидатом у стоп-лист у баченні "Вестей недели" опинився "колишній президент Американської торгової палати" Скотт Блеклін. Автори програми стверджують, що його кілька разів депортували за порушення міграційних правил і "приховування справжньої мети своїх візитів". "У Росії Блеклін шукав обдарованих студентів і пояснював, чому в Меріленді на сході США їм буде набагато краще", - йдеться у закадровому тексті.

Другим кандидатом став американець Кендрік Вайт. Автори програми задаються питанням, "як вийшло, що пост проректора російського державного університету посів громадянин США, підприємець з Вашингтона". Вони стверджують, що відколи Вайт обійняв посаду проректора, в коридорах вишу висять портрети американських учених, а портрети російських вчених "зникли".

Як зазначає "Коммерсантъ", наступного дня після виходу програми сторінка Вайта зникла з сайту університету (вона як і раніше доступна в кеші Google). Колеги проректора повідомили газету, що він вилетів до Флориди.

Ректор ННГУ Євген Чупрунов відмовився прокоментувати подробиці кадрового рішення. "Час нині такий. Дивіться офіційне повідомлення на сайті", - заявив він "Коммерсанту".

Згідно з повідомленням ННГУ, Вайта звільнили у зв'язку з "реструктуризацією системи управління інноваційною діяльністю вишу, пов'язаною з необхідністю посилення її наукової складової".

Как следует из информации об Уайте на странице ННГУ, он был приглашен в Нижний Новгород в 1992 году администрацией города в качестве советника по развитию программ поддержки предпринимательства в регионе. В период с 1992 по 1995 год г-н Уайт создал один из первых в России центров подготовки начинающих предпринимателей, начали создаваться на этой основе новые компании, говорится в биографии. При ННГУ Уайт возглавлял Центр коммерциализации технологий (ЦКТ), который занимался выявлением наиболее перспективных технологических открытий в вузе и подготовкой для них бизнес-моделей.

Примером успешной работы Уайта как главы ЦКТ называется подготовка 17 высокотехнологичных проектов к участию в Американо-российском инновационном коридоре - одной из ключевых программ поддержки, финансируемой фондом "США - Россия".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram