ГоловнаСвіт

СК РФ назвав Ходорковського можливим замовником вбивства мера Нєфтєюганська

У Росії відновили розслідування вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова

СК РФ назвав Ходорковського можливим замовником вбивства мера Нєфтєюганська
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Російської Федерації відновив розслідування вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова, у 1998 році.

Про це повідомляє офіційний сайт СК РФ.

"У зв'язку з нововиявленими обставинами ухвалено рішення про відновлення розслідування кримінальної справи про вбивство у 1998 році мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова. За оперативною інформацією, що з'явилася в розпорядженні Слідчого комітету, у ролі замовника цього вбивства і низки інших особливо важких злочинів міг виступати безпосередньо керівник ЮКОСа Михайло Ходорковський", - йдеться у повідомленні.

У повідомленні наголошується, що в рамках розслідування планується проведення слідчих дій, направлених на викриття осіб, причетних до скоєння цих злочинів, у тому числі і допити свідків та підозрюваних, серед яких, найімовірніше, буде і Михайло Ходорковський.

"Думаю, що його відсутність на території Росії не стане непереборною перешкодою для проведення з ним всіх необхідних слідчих дій", - заявив керівник СК РФ Володимир Маркін.

У свою чергу, захист Ходорковського назвав домислами інформацію про його можливу причетність до вбивства Пєтухова.

"Я фантазії не коментую і домисли теж", - заявив "Интерфаксу" у вівторок адвокат Ходорковського Вадим Клювгант. Від подальших коментарів він відмовився, зазначивши, що "ця тема вже заїжджена".

Мера ННєфтєюганська Володимира Пєтухова вбили 26 червня 1998 року по дорозі на роботу. ЮКОС тоді був містотворчим підприємством, у мера нібито виник конфлікт з компанією через несплату податків. За вбивство Пєтухова засудили екс-керівника відділу служби безпеки ЮКОСа Олексія Пічугіна.

Нагадаємо, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити компанії ЮКОС 1,86 млрд євро компенсації за допущені щодо компанії порушення права на майно. Також ЄСПЛ постановив виплатити ЮКОСу ще 300 тис. євро на відшкодування витрат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram