ГоловнаСвіт
Спецтема

Європейські банки втратили понад 40 млрд євро через ситуацію в Греції

Дешевшають папери кредитних організацій Португалії, Іспанії та Італії

Європейські банки втратили понад 40 млрд євро через ситуацію в Греції
Архив

Котирування акцій європейських банків різко падають у понеділок, сукупна капіталізація банківського сектору регіону в ході торгів зменшилася більш ніж на 40 млрд євро після того, як Греція ввела обмежувальні заходи, повідомляє "Интерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

Підіндекс Stoxx 600, у розрахунок якого входять акції європейських банків, впав у ході торгів на 4,4%, що стало максимальним падінням з листопада 2011 року.

Котирування акцій всіх 46 компонентів індексу падають, причому найбільш істотно знижуються котирування паперів фінкомпаній Італії, Португалії та Іспанії. Так, акції Banco Comercial Portugues подешевшали на 8,8%, Intesa Sanpaolo - на 4%, Banco Popolare de Milano Scarl - на 5,4%, Banco Popular Espanol - на 6,3%, Banco de Sabadell - на 4,9 %, Banca Monte dei Paschi - на 7,1%.

Нагадаємо, грецький уряд до 6 липня призупинив роботу банків і запровадив заходи контролю за рухом капіталів, щоб зупинити витік депозитів і втечу грошей з країни. Греки щодня зможуть знімати з банкоматів не більш як 60 євро, їм також заборонено переказ грошей за кордон. Ці обмеження не стосуються іноземних туристів, йдеться в постанові уряду.

Греція готується провести 5 липня референдум, на якому громадяни мають проголосувати, чи приймати  умови кредиторів. У вихідні вкладники масово знімали гроші з карток, спустошивши банкомати.

Незважаючи на те, що ризик поширення грецьких проблем на інші країни зменшився з моменту боргової кризи в регіоні 2009 року, європейські фінкомпанії залишаються вразливими до загрози розпаду єврозони. Негативними для них є й різкі коливання котирувань держоблігацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram