ГоловнаСвіт
Спецтема

Греція призупинила роботу банків до 6 липня

Громадяни Греції щодня зможуть знімати з банкоматів не більш як 60 євро

Греція призупинила роботу банків до 6 липня
Архив
Фото: EPA

Грецький уряд ухвалив рішення припинити до 6 липня роботу банків і запровадити заходи контролю за рухом капіталів, щоб зупинити витік депозитів і втечу грошей з країни. Про це повідомляє interfax.ru.

Громадяни Греції щодня зможуть знімати з банкоматів не більш як 60 євро, їм також заборонено переказ грошей за кордон. Ці обмеження не стосуються іноземних туристів, сказано в постанові.

Греція готується провести 5 липня референдум, на якому громадяни мають проголосувати, чи приймати умови кредиторів. У вихідні вкладники масово знімали гроші з карток, спустошивши банкомати.

Фінансова система країни опинилася перед повною невизначеністю. Європейський ЦБ в неділю ухвалив рішення поки що зберегти обсяги кредитування грецьких банків на попередньому рівні. Якщо найближчими днями він вирішить припинити підтримку, в банківській системі не залишиться коштів, і єдиним виходом буде почати друкувати власну валюту, пише The Wall Street Journal.

Залишається відкритим питання, яким чином влада зможе відновити довіру до банків і уникнути вилучення вкладів після того, як банки відкриються.

Побоюючись настання фінансового хаосу, міністр фінансів США Джейкоб Лью в телефонній розмові з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом закликав уряд "вжити заходів з підтримки фінансової стабільності". Напередодні Білий дім повідомив, що президент Барак Обама і канцлер ФРН Ангела Меркель у телефонній розмові підкреслили "надзвичайну важливість" пошуку шляхів, які дадуть можливість Греції залишатися в єврозоні.

Сам Ципрас у телевізійному зверненні заявив, що у закритті грецьких банків винні непоступливі кредитори, які відмовилися продовжити програму допомоги Греції після 30 червня. Звертаючись до співвітчизників, Ципрас закликав їх до "терпіння" і "холоднокровності", пише агентство Bloomberg.

Продовження підтримки грецьких банків, масштаб якої вже становить близько 90 млрд євро і постійно збільшувався з лютого, уже фактично порушує правила Європейського ЦБ. Підтримка через програму надзвичайної підтримки ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA) стала єдиним стабільним джерелом фондування для грецьких банків, що створює високі ризики для самого ЦБ, викликає невдоволення інших країн.

Німецький Бундесбанк минулого тижня нагадав, що ELA, відповідно до законодавства ЄС, не може бути механізмом фінансування урядів (грецькі банки як і раніше купують короткострокові боргові зобов'язання уряду).

Нагадаємо, голови міністерств фінансів країн єврозони в суботу відкинули прохання Греції про продовження на кілька тижнів програми допомоги. Таким чином, фінансова допомога надаватиметься, як і планувалося, тільки до 30 червня.

Якщо Афінам не вдасться узгодити умови надання нового пакета допомоги, Греції загрожує банкрутство. 30 червня їй потрібно виплатити Міжнародному валютному фонду 1,6 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram