ГоловнаСвіт

Путін виступив на підтримку режиму Башара Асада в Сирії

Президент РФ звинуватив США у недостатніх зусиллях у боротьбі з "Ісламською державою"

Путін виступив на підтримку режиму Башара Асада в Сирії
Башар Асад и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Росія готова вести діалог із президентом Сирії Башаром Асадом у напрямку політичних реформ.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, інформує "Интерфакс".

"Ми готові вести діалог з президентом Асадом в тому напрямку, щоб він проводив спільно з представниками так званої "здорової опозиції" політичні реформи. Я вважаю, що це цілком конструктивно і реалізовується", - сказав Путін.

"Це може зробити тільки сирійський народ", - відповів Путін на питання, чи може Росія закликати Асада піти у відставку.

За його словами, є побоювання, що спроба провести державний переворот у країні може занурити Сирію у такий самий стан, в якому опинилися Лівія або Ірак.

"Ми не хочемо, щоб такий самий розвиток подій спіткав і Сирію. Цим продиктована наша позиція щодо підтримки президента Асада та його уряду. Ми вважаємо, що це правильна позиція. Важко було чекати від нас чогось іншого", - заявив президент РФ.

Росія - давній союзник Асада - перешкоджає зусиллям західних держав засудити або закликати його до відставки. Захід звинувачує Росію у поставках зброї до Сирії, де, за даними ООН, з березня 2011 року загинуло понад 200 тис. осіб. Крім того, Сирія є останнім плацдармом Росії на Близькому Сході.

Крім того, Путін заявив, що США могли б докласти більше зусиль до боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІД). "Сполучені Штати підтримують Ірак, підтримують і озброюють армію, навчають армію. Двома-трьома ударами ІДІЛ захопила стільки зброї, що, напевно, у іракської армії її немає в такому обсязі - і бронетехніку, і ракети. Зараз ІДІЛ озброєна краще, ніж іракська армія. І це за підтримки Сполучених Штатів все відбувається. Тисячі американських військовослужбовців досі перебувають в Іраку. А результат? Сумний. І трагічний", - заявив Путін.

Зазначимо, що Росія не бере участь у боротьбі з ІД, тоді як США витратили на операцію проти ІД $2,7 млрд доларів. При цьому кожен день боротьби в середньому коштує приблизно $9 млн.

Раніше цьому тижні стало відомо, що на боці ІД воює до 5 тис. росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram