ГоловнаСвіт

Китай вирішив використовувати торгові судна у військових цілях

У Пекіні сподіваються суттєво підвищити військовий потенціал китайського флоту

Китай вирішив використовувати торгові судна у військових цілях
Фото: news.day.az

У Китаї ухвалено закон, що зобов'язує суднобудівників враховувати можливість експлуатації торгових суден у військових цілях.

Про це повідомляє The China Daily.

Нововведення торкнуться контейнеровозів, ролкерів, багатоцільових судів і балкерів. Під час конструювання необхідно буде враховувати, що у разі надзвичайних ситуацій їх можуть мобілізувати на службу у Військово-морські сили (ВМС). Китайські законодавці вважають, що це суттєво підвищить військовий потенціал китайського флоту і розширить горизонт стратегічного планування.

Крім того, ведеться робота над новим пакетом законів, який регулюватиме розміри і порядок виплати страхової премії судновласникам у разі, якщо їхні судна отримають пошкодження під час участі у бойових операціях.

За статистикою, на кінець 2014 року під прапором КНР ходили 172 тис. цивільних суден, багато з яких залучаються як допоміжні кораблі під час навчань ВМФ Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) або використовуються для демонстрації прапора у спірних водах.

Китайці не є піонерами у масовому переобладнанні торгових суден для військових цілей. Так, у 1982 році, під час конфлікту з Аргентиною за контроль над Фолклендськими (Мальвінськими) островами, ВМС Великобританії зафрахтували до 70 цивільних суден різного призначення, 45 з яких пройшли дообладнання і використовувалися для транспортування особового складу та військової техніки, а також як плавмайстерні і шпиталі. Одне з них, контейнеровоз "Атлантік Конвеєр", потопила аргентинська авіація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram