ГоловнаСвіт

ПАР відпустила розшукуваного Гаазьким судом президента Судану

Омар аль-Башир полетів на Батьківщину

ПАР відпустила розшукуваного Гаазьким судом президента Судану
Омар аль-Башир
Фото: africa.actualno.com

Влада Південноафриканської республіки не виконала вимогу Міжнародного кримінального суду в Гаазі про арешт президента Судану Омара аль-Башира, обвинуваченого в організації геноциду в провінції Дарфур.

У понеділок, 15 червня, Преторія дозволила йому вилетіти з країни. Аль-Башир з ПАР прямує в Судан, підтвердив в інтерв'ю агентству Reuters суданський державний міністр Ясер Юсеф.

Літак президента Судану піднявся в повітря тоді, як у Преторії тривало судове засідання з питання його арешту, зазначає агентство AFP. Своїм виїздом з країни аль-Башир порушив заборону суду залишати територію ПАР доти, поки не буде винесено остаточне рішення про його арешт.

Раніше МКС закликав владу ПАР виконати свої міжнародні зобов'язання і привести у виконання ордер на арешт аль-Башира, виданий судом у Гаазі. Президент Судану приїхав у Йоганнесбург для участі в саміті Африканського союзу, отримавши гарантії недоторканності.

Омар аль-Башир прийшов до влади 1989 року внаслідок збройного перевороту. У 2010 році МКС звинуватив його в організації геноциду під час конфлікту в західній суданській провінції Дарфур. Президента Судану вважають ініціатором масового знищення трьох етнічних меншин: фур, масаліт і загава. За даними ООН, з моменту початку конфлікту в 2003 році в Дарфурі загинули 300 тисяч людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram