ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський економіст передбачив РФ 10 років стагнації

Сонін назвав божевільною ідею Кремля про глобальне імпортозаміщення.

Російський економіст передбачив РФ 10 років стагнації
Фото: hse.ru

Протягом найближчих 10 років російська економіка демонструватиме темпи зростання, близькі до нуля. Таку думку висловив російський економіст Костянтин Сонін (колишній проректор Вищої школи економіки, нині професор чиказької Harris School of Public Policy Studies) в інтерв'ю РБК.

"На найближчу перспективу, щоб зберегти нинішній режим, мені здається, потрібно очікувати стагнації, тобто чогось на кшталт середніх темпів зростання між нулем і одиницею. Ну от як у 2012-му, нуль відсотків зростання, так само буде приблизно протягом найближчих 10 років. Нуль - один. Це не означає, що не буде таких років, коли буде 3%, але це буде компенсуватися подальшими спаданнями", - заявив він.

Як приклад він назвав нинішню ситуацію. "Я думаю, що зростання економіки почнеться 2016-го, може, навіть 2015-го, наприкінці. Але слід розуміти, що якщо у вас цього року економіка впала на 2,5%, а наступного зросла на 1,5%, то в середньому за цей час вона впала", - пояснив Сонін.

Економіст також вважає, що політика імпортозаміщення, оголошена російською владою, не дасть результату.

"Ті люди, які говорять про імпортозаміщення, вони не розуміють, про що говорять. Ну, я сказав би, що вони марять. В результаті імпортозаміщення цього товару буде менше з урахуванням попереднього і він коштуватиме дорожче. Жодних успішних прикладів імпортозаміщення в масштабах економіки не було і не буде. Якби йшлося про окремий ринок, тоді можна було б говорити, але так, як у нас кажуть про імпортозаміщення, під цим немає жодної підстави", - сказав Сонін.

Сонін переїхав до Чикаго в травні 2015 року, пояснивши свій від'їзд зокрема і політичними подіями останніх років. З 2013 року він працював в Національному дослідницькому інституті. У грудні 2014 року пішов із посади проректора Вищої школи економіки, втім далі курирував напрямок міжнародного рекрутингу. До цього він з 2011 року був проректором Російської економічної школи. Сонін покинув цю посаду після того, як ректор РЕШ Сергій Гурієв пішов з посади ректора і покинув Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram