ГоловнаСвіт

У Казахстані вчитель отримав два роки в'язниці за вибух гранати на уроці

У результаті вибуху в коледжі моди в 2014 році загинула студентка

У Казахстані вчитель отримав два роки в'язниці за вибух гранати на уроці
Фото: zstore.zman.com

Викладач коледжу моди і дизайну в найбільшому місті Казахстану Алмати, де в результаті вибуху бойової гранати загинула студентка, засуджений до двох років позбавлення волі.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на прес-службу міського суду.

Вибух стався в листопаді минулого року - на уроці початкової військової підготовки (ПНВП) вибухнула бойова граната РГД-5. Одна студентка загинула, ще 15 студентів отримали різні травми, 14 з них було госпіталізовано. П'ять потерпілих після поступлення в лікарню перебували в реанімації.

На лаві підсудних опинилися три колишні викладачі ПВП коледжу - Габіт Карабалаєв, на уроці якого вибухнула граната, а також його попередники на цій посаді Юрій Гавриленко та Серікбай Баймулдінов. За інформацією прес-служби суду, Карабалаєва визнано винним за статтями "незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, боєприпасів, вибухових речовин і вибухових пристроїв" і "заподіяння смерті з необережності". Його засуджено до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колоній загального режиму.

Гавриленка та Баймулдінова визнано винними за ч.3 ст. 287 Кримінального кодексу республіки (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, боєприпасів, вибухових речовин і вибухових пристроїв). Їм призначено штраф у розмірі 991 тис. тенге.

За даними слідства, 17 листопада 2014 року Карабалаєв проводив навчальні заняття з початкової військової підготовки в групі №9 першого курсу коледжу. Він демонстрував учням структуру гранати РГД-5, яку отримав у колишнього викладача ПВП. Під час перерви Карабалаєв залишив цю гранату із запалом на навчальній парті. В цей час один з учнів висмикнув чеку бойової гранати, внаслідок чого стався вибух. У результаті одна з учениць померла до приїзду швидкої допомоги, інші отримали ушкодження різного ступеня тяжкості.

Карабалаєв у результаті вибуху не постраждав, відразу після події його заарештували.

Нагадаємо, в грудні 2014 року жителя Казахстану було засуджено на три роки позбавлення волі за участь у воєнних діях на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram