ГоловнаСвіт

У Латвії заарештували двох росіян, які проникли на військову базу

Двоє громадян РФ проникли на військову базу "Адажі" під Ригою

У Латвії заарештували двох росіян, які проникли на військову базу
Военная база "Адажи" под Ригой
Фото: Lsm.lv

Суд Відземського передмістя Риги в п'ятницю, 12 червня, виніс рішення про арешт двох громадян Росії, Андрія Попка та Олександра Куркіна, яких було затримано 10 червня на території військової бази в Адажі.

Про це повідомляє "Коммерсант".

Порушено кримінальну справу за двома статтями: шпигунство і спроба терористичних дій у складі групи за попередньою змовою. Адвокати затриманих поки що не коментують питання про можливе оскарження взяття під варту. Згідно з місцевим законодавством, Попкові і Куркіну може загрожувати до 20 років в'язниці або довічне ув'язнення.

Про затримання росіян стало відомо 10 червня. За даними видання Public broadcasting of Latvia, двоє чоловіків перелізли через паркан військової бази НАТО "Адажі", зірвали американський прапор, повісили замість нього прапор "кольору георгіївської стрічки" і пройшли до будівлі штабу бази, де їх і затримали.

Як заявив міністр внутрішніх справ Латвії Ріхард Козловскіс, акцію було сплановано з метою провокації, у зв'язку з навчаннями НАТО "Saber Strike",які почалися в країні

Повідомляється, що відповідальність за інцидент взяла на себе партія Едуарда Лимонова "Інша Росія". В організації заявили, що це була "мирна атака" для того, "щоб вимагати забрати американські військові бази в Європі".

Нагадаємо, новим президентом Латвії стане Раймондс Вейоніс, нинішній міністр оборони країни, який представляє партію "Союз зелених і селян". Вейоніс відомий як затятий критик дій Росії щодо України. Крім того, він виступає за посилення присутності НАТО в Прибалтиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram