ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Молдови оголосив про відставку

Главу молдавського уряду звинуватили у підробці документів про середню освіту

Прем'єр-міністр Молдови оголосив про відставку
Кирилл Габурич
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Молдови Кирило Габуріч іде у відставку.

Про це він заявив журналістам на прес-конференції у Кишиневі, інформує РИА Новости.

"Вчора мене викликали до Генпрокуратури у справі [про підробку] документів про освіту. Ви розумієте, що це сталося після моєї заяви про необхідність відставки низки чиновників. Я офіційно оголошую про свою відставку", - підкреслив він.

8 червня у прес-службі Генпрокуратури Молдови заявили, що Габуріча викличуть для надання свідчень за звинуваченням у підробці документів про освіту, передає NewsMaker.md. У відомстві повідомили, що в розпорядженні Генпрокуратури знаходиться досьє, згідно з матеріалами якого диплом прем'єра про середню освіту може бути підробленим.

Тим часом за кілька днів до цього Габуріч опублікував на своїй сторінці у Facebook відкритий лист на адресу президента країни НІколає Тімофті, а також спікера і депутатів парламенту. У своєму зверненні він зажадав протягом місяця відправити у відставку керівництво Нацбанку, Генпрокуратури та Національної комісії з фінансового ринку. Прем'єр пояснив своє прохання тим, що уряду не має важелів для повноцінної боротьби з корупцією, яка панує в державних інститутах.

У разі відмови виконати його вимогу Габуріч пообіцяв залишити свою посаду. У відповідь, як повідомляє портал "Панорама" з посиланням на прес-службу президента, Тімофті заявив, що відставка керівництва Генпрокуратури, Нацбанку та Національної комісії з фінансового ринку входить до компетенції уряду. "Участь у цій процедурі глави держави не вписується у конституційні норми", - підкреслив він.

Уряд Габуріча затвердили 18 лютого 2015 року. 12 червня він представив звіт про діяльність кабміну за 100 днів. На його думку, головними проблемами, що стоять перед урядом, є неефективність держструктур, непрозорість ухвалення рішень і корупція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram