ГоловнаСвіт

Підозрюваний у корупції прем'єр Румунії відкинув заклик президента піти у відставку

За словами очільника румунського уряду, всі нападки проти нього виходять від політичних ворогів

Підозрюваний у корупції прем'єр Румунії відкинув заклик президента піти у відставку
Виктор Понта
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта відповів відмовою на вимогу залишити свою посаду, висунуту президентом країни Клаусом Йоганнісом.

Як повідомляє агентство "Рейтер", глава держави закликав очільника уряду піти у відставку після того, як Понту звинуватили у фінансових махінаціях.

Прем'єр заявив, що тільки парламент може звільнити його з посади. "Я віддаю належне становищу, яке він [Йоганніс] займає в суспільстві, але на мою посаду мене призначив парламент Румунії і тільки він може відправити мене у відставку", - написав політик на своїй сторінці у Facebook. За його словами, визнання того, що прокурор має владу над парламентом, означає повернення до диктатури.

Крім того, Понта відкинув звинувачення в корупції і заявив, що всі нападки проти нього виходять від політичних ворогів.

Румунського прем'єра підозрюють у підробці та відмиванні грошей, зловживанні службовими повноваженнями і ухиленні від податків. Велика частина звинувачень стосується періоду, коли Понта ще не очолював кабінет міністрів. Посаду прем'єр-міністра він зайняв у 2012 році. У 2014-му він балотувався в президенти, проте програв Йоганнісу.

Раніше члени уряду Понти вже ставали фігурантами кримінальних справ. У травні з посади пішов міністр регіонального розвитку Лівіу Драгнеа. Його засудили до року умовного ув'язнення за фальсифікацію даних про явку на референдум 2012 року з питання імпічменту президенту. У березні міністр фінансів Дарій Валков подав у відставку після того, як проти нього було висунуто обвинувачення в корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram