ГоловнаСвіт

Штайнмаєр заявив про необхідність повернути Росію в G8

У Берліні зазначили, що перехід до формату G8 залежить від дій Володимира Путіна.

Штайнмаєр заявив про необхідність повернути Росію в G8
Штайнмайер
Фото: giga.ua

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився за якнайшвидше повернення Росії до складу "Великої вісімки" (G8).

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на інтерв'ю Штайнмаєра в Neue Osnabrücker Zeitung.

"Ми не можемо бути зацікавлені в тому, щоб G8 назавжди перетворилася на G7. Ми потребуємо Росії для врегулювання хронічних конфліктів у сусідніх з Європою регіонах - в Сирії, Іраку, Лівії, а також навколо атомної програми Ірану", - сказав міністр.

Він додав, що Росія повинна допомогти створити умови для пошуку шляхів до старого формату.

Міністр з питань економічного співробітництва ФРН Герд Мюллер зазначив, що перехід до формату G8 залежить від дій Володимира Путіна.

"Мінські угоди про врегулювання на сході України повинні нарешті бути виконані. Тоді для Росії знову буде місце за столом "Сімки", - подає його слова Deutsche Welle з посиланням на газету Passauer Neue Presse.

У G7 входять Великобританія, Німеччина, Італія, Франція, США, Канада і Японія. Формат G8 був скасований в березні 2014 року, коли Росію виключили через анексію Криму.

У травні Ангела Меркель говорила про неможливість повернення до формату G8, допоки Росія не буде дотримуватися основних демократичних цінностей. Колишній канцлер Німеччини Герхар Шредер назвав тоді це рішення помилковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram